Ait Hamou aan politici: "Vertegenwoordig iedereen, ook de "niet-normalen""

Op Facebook lanceert Ish Ait Hamou een oproep aan politici om goed na te denken over hun woordkeuze en om iedereen in de samenleving te vertegenwoordigen. De danser en schrijver reageert daarmee op de open brieven van de Nederlandse minister-president Mark Rutte en voorzitter van Open VLD Gwendolyn Rutten.
© VRT Lies Willaert

"In naam van een groot deel van de bevolking schrijf ik jullie. Met het idee dat jullie naar voren brengen, namelijk dat we sommige zaken moeten benoemen. Deze brief zal dat doen." Met die woorden begint Ait Hamou zijn oproep aan politici die hij even over 18 uur vanavond op zijn Facebookpagina heeft gepubliceerd.

Die oproep is een directe reactie op de open brief van minister-president Rutte vanmorgen en die van Rutten die enkele uren later volgde. De beide politici houden een pleidooi voor "onze" normen en waarden en vragen iedereen die te respecteren. Wie dat niet kan of wil, kan beter vertrekken. "Doe normaal of ga weg", schrijft Rutte. "Ik pleit net als Rutte om op te komen voor normaal en aangenaam samenleven", klinkt het bij Rutten.

"Normaal doen is geen norm"

De woorden van Rutte en Rutten blijven hangen bij Ait Hamou. Vooral dat woord "normaal" stuit hem tegen de borst en daarom presenteert hij hen en politici in het algemeen een resem "eisen". "We eisen dat jullie ons allen vertegenwoordigen", schrijft hij. "Ook de "niet-normalen", wat dat ook mag betekenen."

"Een signaal geven dat iemand met een paar andere waarden en normen niet normaal is, is absoluut niet normaal. Normaal doen is geen norm. Het heeft geen definitie. Integendeel: het is heel subjectief."

"Jullie moeten onze samenleving gezond(er) maken"

"We eisen dat jullie verantwoordelijk met woorden omgaan", gaat hij voort. "Benoemen is belangrijk, de juiste woorden gebruiken nog belangrijker. Vergeet niet welke functie jullie hebben. Jullie moeten onze samenleving gezond(er) maken."

Voorts vraagt Ait Hamou politici af te zien van hard taalgebruik of harde oneliners om hun populariteit op te krikken. Hij vraagt hen hun aandacht te concentreren op "de grootste zorgen die de meesten onder ons hebben". "Veel mensen vragen zich af of ze straks nog een stuk brood in handen zullen hebben."

"Maak van angst geen wapen"

"We eisen dat jullie angst ontkrachten en niet aanwakkeren", luidt een andere vraag. "Maak van angst geen wapen. Angst leidt tot kloven en vroeg of laat vallen we er allemaal in."

Ait Hamou eist ook "eerlijkheid". "Beperk onze maatschappelijke moeilijkheden en problemen niet tot een bepaalde groep", schrijft hij. Verhoudingen tussen mannen, vrouwen, holebi's en hetero's noemt hij "problemen van ons allen". "We eisen meer oplossingen en minder stigmatisering."

"Laat minderheden weten dat ze mensen zijn"

De laatste eis van Ait Hamou klinkt persoonlijker. "We eisen dat jullie de moslims in Vlaanderen en andere minderheden even laten weten dat ze hier thuis zijn. Laat hen weten dat ze mensen zijn. Evenwaardig, even interessant en met evenveel potentieel. Keer ons de rug niet toe."

"Het land dat wij willen? Een land dat veel weg heeft van het land waarin we nu al leven. Maar een dat moedig genoeg is om moeilijkheden met waardigheid aan te gaan."