Audit onthult graaicultuur bij politie die vluchtelingen repatrieert

Binnen de politiedienst die vluchtelingen moet repatriëren, zou een graaicultuur heersen. Dat blijkt uit een gelekte audit die VTM Nieuws kon inkijken en waarvan het bestaan bevestigd wordt aan VRT Nieuws. Peter De Waele van de federale politie benadrukt dat het rapport zeer ernstig genomen wordt: "Er wordt nu een werkgroep opgestart. Zij moeten een onderscheid maken tussen feiten, vermoedens en verzinsels."

Uit de audit zou blijken dat de agenten zichzelf allerlei voordelen toekenden op kosten van de Dienst Vreemdelingenzaken, zoals dure vliegtuigtickets en hotelkamers. Ook zouden ze prostituees bezocht hebben. Peter De Waele van de federale politie bevestigt het bestaan van de audit en stelt dat de politie de zaak zeer ernstig neemt, maar benadrukt dat er nog geen onderzoek gevoerd werd. 

"Er zijn een aantal verhalen die de ronde deden, en op basis daarvan heeft de commissaris-generaal beslist om een audit op de dienst uit te voeren. Er wordt nu een werkgroep opgestart die moet bekijken wat er van die verklaringen aan is. Zij moeten een onderscheid maken tussen feiten, vermoedens en verzinsels", getuigt hij aan VRT Nieuws. Over de inhoud van het rapport zelf kan De Waele geen commentaar kwijt, behalve dat alle repatriëringen "professioneel en humaan" verlopen zijn.

De Waele vertelt verder dat er maatregelen zullen komen, maar over de inhoud daarvan is nog niets bekend. Wel zijn er intussen al nieuwe protocols gesloten met de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Voor alle ambtenaren in heel België zijn er richtlijnen over hoeveel een hotel waar mag kosten, over eerste en tweede klasse in het vliegtuig. Wij hebben dat nog meer geconcretiseerd zodanig dat die grijze zone weggewerkt is. Die agenten komen ergens aan in een Afrikaans land en het is evident dat ze kunnen overnachten in een hotel in afwachting van hun vliegreis terug. In welke hotels en op welke manier, dat is nu veel beter uitgeklaard."

Een audit als deze is niet goed voor het imago van de politie. "Daarom net hebben we deze audit gedaan", stelt De Waele. "De perceptie moet zijn dat wij een bedrijf zijn dat zijn eigen controle doet en dat we uitzettingen op een zeer humane manier doen. We moeten dit doen voor de mensen die wel correct hun job doen. De rotte appels moeten eruit."

"Goed dat graaicultuur aan het licht is gekomen"

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), vindt het een "goede zaak dat de graaicultuur binnen de politiedienst die instaat voor repatriëringen, aan het licht is gekomen". "Dat bewijst dat de politie een zelfkritische organisatie is, die zichzelf in vraag stelt."

"De commissaris-generaal van de federale politie heeft die audit zelf gevraagd, omdat er voortdurend halve en hele waarheden de ronde deden over het functioneren van die dienst. Daaruit blijkt dat de politie een zelfkritische organisatie is, die zichzelf in vraag stelt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen", klinkt het op het kabinet-Jambon. Volgens Van Raemdonck worden de aanbevelingen in het rapport ter harte genomen en komt er ook een stuurgroep die de situatie "van nabij opvolgt".

Meest gelezen