Bloederige nieuwe tekening op muur van flatgebouw in Brussel

Enkele dagen na de ontdekking van een muurschildering van een onthoofding, is er een nieuwe bloederige tekening opgedoken in de straten van Brussel. Op een gevel van een flatgebouw aan de Brigittinenstraat staat een afbeelding van een naakte, bebloede figuur die met zijn hoofd naar beneden hangt. Dat meldt Bruzz. Opnieuw is het een verwijzing naar een klassiek werk.

De muurschildering bevindt zich vlak bij het station Brussel-Kapellekerk. Ze beeldt een man af met een opengesneden buik die ondersteboven aan een touw hangt. Het werk is nog explicieter dan de werken die recent opgedoken zijn in Brussel.

Het werk is opnieuw een verwijzing naar een klassiek werk. Volgens Remco Sleiderink, campusdecaan van de Faculteit Letteren KU Leuven in Brussel, is het een verwijzing naar een werk uit eind van de 17e eeuw "De lijken van de gebroeders De Witt", toegeschreven aan de Nederlandse schilder Jan de Baen.

Op de website van het Rijksmuseum in Amsterdam staat de volgende toelichting bij het werk: "Het is de ultieme vernedering: naakt en gevild hangen de lijken van Johan en Cornelis de Witt publiekelijk te kijk, op het Groene Zoodje aan de Vijverberg midden in Den Haag. Op 20 augustus 1672 waren zij door politieke tegenstanders vermoord. Johan was zo'n 20 jaar de machtigste man van de Republiek geweest, Cornelis had hem steeds bijgestaan. Nu kregen zij de schuld voor alles wat er dat jaar misging."

Tijdens het weekend was er nog veel commotie over een tekening van een onthoofding op een gevel aan de Vlaamsepoort. Dat werk was een verwijzing naar een werk van Caravaggio. De meningen over wat er met dat werk moet gebeuren, lopen uiteen. Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) vindt dat de "kunst" vrij is. Sophie Lauwers, hoofd van expo's bij Bozar, zegt vandaag in De Morgen dat we ons beter zouden afvragen wat de maker te vertellen heeft. Dat lijkt ook bij dit werk een belangrijke vraag.

Bruzz merkt nog op dat op dezelfde gevel tot 2014 een tekening van straatkunstenaar Bonom te zien was, waarop een slangenmens te zien was (zie foto hieronder). Die tekening verdween toen het gebouw gerenoveerd werd.

Het is nog niet zeker, maar het lijkt er wel sterk op dat dit nieuwe werk van dezelfde kunstenaar is. Bij het kabinet van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) wil voorlopig niemand reageren op de nieuwe muurschildering. Het werk aan de Vlaamse Poort, met de onthoofding, wordt voorlopig niet verwijderd, "tenzij er daarom wordt verzocht", aldus Mayeur.