Britse premier lanceert groot industrieel plan om brexit-turbulentie te counteren

De Britse premier Theresa May heeft een groot plan klaar om de Britse industrie de komende jaren te stimuleren. Downing Street wil 5,5 miljard euro investeren in onderzoek naar nieuwe technologieën en energie, in ruil voor een nauwere samenwerking tussen de regering en de bedrijven. Londen wil de Britse economie zo voorbereiden op de turbulente jaren die eraan zitten te komen door de brexit.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De maatregelen zijn gelanceerd in een zogenoemde "Green paper" voor een "moderne industriële strategie". Daarin worden de grote lijnen uitgestippeld die de komende jaren in beleid moeten worden vertaald. De Britse regering wil nauwer samenwerken met de industrie en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk vooruit helpen door regelgeving te versoepelen, grote investeringen te doen en handelsakkoorden te sluiten. "Dit moet Groot-Brittannië voor een lange termijn ondersteunen", aldus Theresa May.

Met een fonds van ruim 5 miljard euro wil de Britse regering technologieën rond slimme energie een duw in de rug geven. Daarnaast moet het fonds onderzoek en ontwikkeling van robotica, artificial intelligence, breedband en 5G van geld voorzien. En ook de infrastructuur en transport zullen een update krijgen. Ten slotte zal er bijna 200 miljoen stromen naar nieuwe scholen die wetenschappelijke en technologische richtingen aanbieden.

Opvallend is dat de Britse regering in ruil voor de stimuli een actievere rol wil spelen in de industrie. "Als we iets geleerd hebben over het Mayism, dan is het dat premier May denkt dat de voordelen van succesvolle handel pas zullen doorstromen naar het hele land als de regering een beetje pusht", luidt de analyse van de Britse openbare omroep BBC.

Bedrijfsleiders juichen het initiatief in elk geval toe, onder meer in het licht van de consequenties van de nakende brexit.