De Gucht: "Trumps afwijzing van TPP is geostrategische vergissing van formaat"

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn land terug te trekken uit het TPP-handelsverdrag kan op weinig begrip rekenen bij oud-eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht. Hij noemt het "een geostrategische vergissing van formaat".

Op zijn eerste echte werkdag in het Witte Huis heeft president Trump een zogenoemd "executive order" ondertekend waarmee hij de VS formeel terugtrekt uit het Trans-Pacific Partnership. Dat is een handelsverdrag tussen de VS en twaalf landen in Azië waarover in februari vorig jaar een akkoord is bereikt.

"Vandaag zegt Trump dat hij het akkoord niet wil ratificeren", zegt De Gucht in "Terzake". "Dat is een geostrategische vergissing van formaat. Dit was een akkoord met alle buren van China met als bedoeling om dat land te omcirkelen met allemaal landen die een akkoord met de VS hadden. Dit valt nu in het water."

"Voor een wereldmacht als de VS is dit een verreikende keuze. Het ganse idee van een pivot to Asia valt weg. De landen in de regio hebben nu geen andere keuze dan zich op China te verlaten. Ze hebben geen alternatief." Zo merkt De Gucht op dat in Azië momenteel al een ander handelsakkoord op tafel ligt dat van China uit gaat en dat de omringende landen aan dat land moet binden.

Voor ons land zal deze beslissing van Trump volgens De Gucht weinig gevolgen hebben. "Als hij een handelsoorlog met China ontketent, dan zullen we het wel voelen. Dan gaat China tegenmaatregelen nemen en krijgen wij problemen omdat de EU de grootste markt ter wereld is."

"De simpele wereld van Trump"

Ook met NAFTA heeft Trump plannen. Dat is een vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico dat al in voege is. Trump wil het naar eigen zeggen heronderhandelen. "Dat wordt niet eenvoudig", stelt De Gucht. "Canada zal waarschijnlijk bijkomende eisen stellen. De VS zelf zal waarschijnlijk invoerheffingen voor producten uit Mexico vragen."

"NAFTA heronderhandelen kan ook de VS ook pijn doen", waarschuwt De Gucht. "Invoerheffingen vragen is allemaal goed en wel, maar producten en onderdelen gaan vaak heen en weer over grenzen. Producten die enkel en alleen in de VS tot stand komen, bestaan enkel in de simpele wereld van Trump."

"TTIP in huidige vorm maakt weinig kans"

Dan is er nog TTIP, het vrijhandelsakkoord dat de EU met de VS had moeten sluiten. Daarover maakt De Gucht zich weinig illusies: "Ik denk dat TTIP zoals het vorm was gegeven nu geen kans meer maakt", zegt hij. "Dat akkoord ging niet alleen over tarieven, maar ook over diensten en openbare aanbestedingen."

"Met Trump valt niet te discussiëren om hieraan iets te veranderen. Misschien zijn sommige zaken wel bespreekbaar, maar ik denk dat Europa beter de kat uit de boom kijkt om te zien welk vlees we in de kuip hebben."

Meest gelezen