Drie dagen in de Oval Office: dit heeft Trump al beslist

Hij is nog maar drie dagen president van de Verenigde Staten, maar Donald Trump laat er geen gras over groeien. Met enkele pennentrekken heeft hij al enkele belangrijke en symbolische beslissingen genomen over abortus, handelsverdragen en Obamacare. Een overzicht.

Abortus aan de ketting

De "Mexico City"-abortusregel bepaalt dat ngo's pas federale subsidies krijgen als ze akkoord gaan om bij hun activiteiten in het buitenland "geen abortus uit te voeren of te promoten als een manier van gezinsplanning".

Sinds president Reagan de regel in 1984 invoerde, is de wet steeds de speelbal geweest tussen Democraten en Republikeinen. Bill Clinton schafte in 1993 de regel na het Republikeinse tijdperk af, George W. Bush voerde hem in 2001 opnieuw in, Barack Obama annuleerde op zijn beurt de wet. Donald Trump heeft vandaag op zijn eerste werkdag in het Witte Huis zijn handtekening gezet onder een executive order die de Mexico City-regel opnieuw invoert.

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een verbod op abortus binnen de VS. Maar Trump draait dus wel de geldkraan dicht voor hulporganisaties die vrouwen begeleiden bij abortus in het buitenland. Activisten vrezen daardoor duizenden vrouwen in ontwikkelingslanden geen toegang meer zullen hebben tot veilige abortus. In het verleden hebben tegenstanders al actiegevoerd tegen de regel.

TPP-handelsverdrag zonder de VS

Tijdens zijn campagne beloofde Donald Trump al om internationale handelsverdragen ofwel op te zeggen ofwel te heronderhandelen. Hij denkt (en belooft) dat er op die manier weer heel wat jobs naar de Verenigde Staten zullen vloeien.

Vandaag ging een eerste handelsverdrag op de schop: het Trans-Pacific Partnership. Dat TPP zou een grote vrijhandelszone creëren tussen de VS en Australië, Canada, Mexico, Japan, Chili, Maleisië, Peru, Nieuw-Zeeland, Singapore, Vietnam en Brunei.

Het verdrag was er gekomen onder de voormalige president Barack Obama, die er de invloed van China in Azië mee wou counteren. Maar ook binnen de Democratische Partij was er kritiek op gekomen en TPP was nog niet geratificeerd door het Congres in Washington. Met een pennentrek heeft huidig president Trump nu de formele procedure in gang gezet waarmee de VS zich terugtrekt uit TPP.

Weg met Obamacare

Zijn eerste executive order ondertekende Trump vrijdag al na zijn inauguratie. En ook daar loste hij een van zijn grote verkiezingsbeloftes in: het afschaffen en vervangen van Obamacare, de verplichte ziekteverzekering en een van de grootste verwezenlijkingen van Trumps voorganger.

Niet dat met de handtekening Obamacare meteen werd vernietigd. Zo'n beslissing moet namelijk door het Congres gaan. Bovendien zou zoiets miljoenen Amerikanen treffen, een politiek risico dat Trump niet wil nemen.

Wel besliste president Trump dat departementen en agentschappen het financiële gewicht van Obamacare moeten verlichten. Een eerste stap in de afschaffing van de ziekteverzekeringswet van Obama.

Vacaturestop voor overheidspersoneel

Nog vandaag heeft president Trump beslist om de recrutering van overheidspersoneel tijdelijk te bevriezen om zo het aantal werknemers op "natuurlijke wijze" te verminderen. Hij tekende daarvoor een executive order waarin staat dat de maatregel geldt voor alle medewerkers, behalve voor het leger.

Ook die beslissing komt niet uit de lucht gevallen. Tijdens zijn campagne had Trump al aangegeven om de aanwerving van overheidspersoneel een halt toe te roepen in het kader van zijn "Contract with the American Voter". Daarin beloofde hij maatregelen om de corruptie aan te pakken. In zijn campagne bleven ook publieke veiligheid en de gezondheidszorg buiten schot, maar daar lijkt hij nu op teruggekomen te zijn.

Op de vacaturestop is meteen een storm van kritiek losgebarsten. Er is onder meer te horen dat de efficiëntie op die manier ondermijnd wordt en dat het onwaarschijnlijk is dat de maatregel besparend zal werken.

Drastische belastingverlaging

Een ander speerpunt van Trumps campagne was lastenverlaging en minder regels voor bedrijven. Concrete beslissingen nam Trump in die richting nog niet, maar hij zat wel vandaag samen met CEO's van twaalf grote Amerikaanse bedrijven waar hij zijn belofte nog eens herhaalde.

"We zullen de belastingen drastisch verminderen voor de middenklasse en voor de bedrijven. Wij denken ook dat we zo'n 75 procent van de regelgeving kunnen schrappen. Misschien meer, maar zeker 75 procent. En als jullie iets ongelooflijk groot of speciaal willen doen, dan zullen jullie de vergunningen heel snel krijgen."

De bedrijfsleiders reageerden achteraf enthousiast, en zijn naar eigen zeggen niet bang dat de economie in gevaar komt. "Ik zou de president op zijn woord geloven. Hij zal niets doen om de concurrentie te schaden", aldus Andrew Liveris van DOW Chemical. Wel kregen de CEO's een duidelijke waarschuwing van Trump te horen: als ze van plan zijn om hun activiteiten te verhuizen naar buiten de VS, zullen ze te maken krijgen met een "substantiële invoertaks."