Franse presidentskandidaat Fillon: "Europese sancties tegen Moskou totaal nutteloos"

De Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon pleit voor Europese toenadering tot Rusland. "De economische sancties vanuit de EU zijn totaal nutteloos", aldus Fillon. Hij wil vermijden dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump achter de rug van Europa banden gaat smeden met Moskou.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Europese Unie vaardigde strenge (handels)sancties uit nadat Rusland in 2014 de Krim had geannexeerd. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel is een Europese hardliner op dat vlak. Het was na een ontmoeting met Merkel dat Fillon zijn uitspraken deed.

"Ik ben ervan overtuigd dat de economische sancties totaal ineffectief zijn. We moeten een andere manier vinden om te praten met de Russen", aldus de presidentskandidaat voor Les Républicains. Fillon vindt wel dat de Rusland zelf eerst "een geste" moet doen vooraleer de sancties kunnen worden opgeheven, "al doet Oekraïne ook niet het nodige om de vrede te verzekeren". Fillon denkt op langere termijn ook aan een vernieuwde Europese-Russische handelsrelatie en is te vinden voor een gezamenlijke veiligheidsconferentie.

De favoriet voor de komende Franse presidentsverkiezingen wil meer toenadering met Rusland, omdat hij de hete adem van VS-president Trump in de nek voelt. "Ik wil niet dat Trump gesprekken voert met Rusland ten koste van ons. Dat is namelijk niet ondenkbaar, en het zou schadelijk zijn voor Europa."

Fillon en Merkel tegen Amerikaanse sancties voor Europese banken

Tijdens hun ontmoeting hebben Merkel en Fillon ook gesproken over de dure Amerikaanse sancties tegenover buitenlandse bedrijven. Enkele grote Franse en Duitse banken hebben met de Amerikaanse autoriteiten voor miljoen euro schikkingen moeten treffen, omdat ze Amerikaanse regels over financiële transacties met "verboden" landen niet hadden nageleefd. "Frankrijk en Duitsland vinden dat die regels die gelden voor het Amerikaanse bankensysteem niet zouden mogen gelden voor onze Europese bedrijven", klinkt het.