Jaki Liebezeit, drummer van Can, is overleden

Jaki Liebezeit, de drummer van de Duitse band Can, is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij is 78 geworden. Can werd in 1968 opgericht in West-Duitsland en wordt gezien als een van de meest invloedrijke avant-garde rockgroepen aller tijden.

De band is een van de pioniers van de Duitse Krautrock-scene. De groep heeft het overlijden van zijn drummer bevestigd op Facebook. "We zijn erg bedroefd te moeten aankondigen dat Jaki overleden is aan de gevolgen van een plotse longontsteking", klinkt het. "Hij stierf vredevol, omringd door zijn naasten. We zullen hem erg missen."

Door collega-muzikanten wordt Liebezeit geloofd. "Hij was een fantastische man en de beste drummer van Europa", meldt muzikant Jah Wobble, die met hem samengewerkt heeft, op Twitter. Ook Alex Kapranos, frontman van de Schotse band Franz Ferdinand, neemt afscheid van Liebezeit, met deze woorden. "Vaarwel, Jaki Liebezeit. Ik zal het nooit beu worden om naar jouw muziek te luisteren."

Hoewel de bezetting van Can in de hoogdagen, van 1968 tot 1979, veel wisselde, bleef Liebezeit de constante. Hij bedacht ook de naam van de band en de lay-out van de letters die voor communisme, anarchie en nihilisme stonden.

Voor Liebezeit bij Can begon, was hij jazzdrummer. In de jaren 60 speelde hij samen met de Amerikaanse trompettist Chet Baker en met de Spaanse jazzpianist Tete Montoliu. Bij Can gaf hij als een metronoom het ritme aan in de psychedelische nummers.

Liebezeit werkte nog samen met Brian Eno en Depeche Mode. Hij was ook lid van Phantomband. De jongste jaren werkte hij samen met de Duitse elektromuzikant Burnt Friedman. In de late jaren 80 en in de jaren 90 trad Can nog sporadisch op. Ook in april van dit jaar was er nog een concert gepland in de Barbican Hall in Londen.