Jammeh heeft het pad geruimd, "samen met 11 miljoen dollar uit de staatskas"

Yahya Jammeh heeft Gambia niet zonder vlag of stoot verlaten. De ex-president heeft, voor hij zaterdag na 22 jaar dictatuur het land ontvluchtte, de schatkist leeggeroofd en enkele dure auto's het land uitgesmokkeld. Dat zeggen tenminste medestanders van de nieuwe president Adama Barrow. Die laatste verblijft nog steeds in buurland Senegal maar hoopt zo snel mogelijk naar zijn land terug te keren. In Gambia zelf probeert een West-Afrikaanse troepenmacht intussen de stabiliteit te bewaren.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Soldaten van de regionale troepenmacht in Barra, Gambia.

"Op het ogenblik dat wij de leiding moeten overnemen, bevindt Gambia zich in een financiële puinhoop. De schatkist is nagenoeg leeg", aldus Mai Fatty, een nauwe bondgenoot van de nieuwe president Barrow, op een persconferentie in de Senegalese hoofdstad Dakar.

Volgens Fatty zijn er in de voorbije twee weken 500 miljoen dalasi (omgerekend ruim 10,2 miljoen euro) uit de staatskas verdwenen. "De kluizen zijn nagenoeg leeg. Dat is bevestigd door ambtenaren van het ministerie van Financiën en van de Centrale Bank van Gambia."

Luxewagens op vliegtuig geladen

Ex-president Jammeh (foto onder) gaf zaterdag eindelijk gevolg aan de oproep van andere West-Afrikaanse leiders om de verkiezingsuitslag te erkennen, af te treden en het land te verlaten.

Zijn mandaat was vorige week woensdag al verstreken, maar Jammeh hield koppig vast aan de macht. Hij beweerde dat de presidentsverkiezingen van 1 december, gewonnen door zijn rivaal Adama Barrow, onrechtmatig verlopen waren.

Volgens verschillende getuigen zijn er zaterdagavond - toen Jammeh de wijk nam - ook luxewagens en andere spullen op een Tsjadisch cargovliegtuig geladen.

Volgens sommige bronnen zou een deel van de goederen zich in Guinee bevinden, waar Jammeh een tussenstop heeft gemaakt. Jammej zelf zou naar Equatoriaal Guinea gevlogen zijn, maar dat is niet bevestigd door de regering daar.

"Situatie in Gambia te fragiel"

President Adama Barrow bevindt zich intussen nog steeds in Dakar, "maar hij wil nu zo snel mogelijk terugkeren", bevestigde zijn adviseur nog. Nog volgens Fatty is de situatie in Gambia is "nog te fragiel" om nu al terug te keren.

Fatty las in naam van Barrow ook een verklaring voor waarin Barrow de wens uitdrukt dat de West-Afrikaanse troepen nog in Gambia zouden blijven tot de veiligheid er hersteld is.

De leider van de West-Afrikaanse Economische Unie heeft wel al benadrukt dat het machtsvacuüm in Gambia ook niet te lang mag duren, na de afgelopen zes weken van politieke crisis.

De ontplooiing van militairen van de West-Afrikaanse troepenmacht in Gambia is gisteren in elk geval goed onthaald door de bevolking. De geblindeerde wagens werden getrakteerd op luid gejuich en applaus. Duizenden Gambianen die het land de voorbije weken hadden verlaten, uit angst voor een escalatie van de crisis, zijn intussen al teruggekeerd.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.