John de Mol (Talpa) brengt tegenbod uit op Telegraaf Media Groep

John de Mol (Talpa) brengt een tegenbod uit op Telegraaf Media Groep (TMG). Vorige week had de Nederlandse mediamagnaat zijn belang in TMG nog vergroot naar 20,15 procent. Ook de Vlaamse uitgever Mediahuis wil samen met de familie Van Puijenbroek, een van de belangrijkste aandeelhouders van TMG, het mediabedrijf overnemen.

De biedprijs van Talpa is 5,90 euro per aandeel, 65 cent meer dan Mediahuis en de familie Van Puijenbroek tot nu bereid zijn op tafel te leggen. Zij bieden 5,25 euro per aandeel. 

Het bod komt niet uit de lucht vallen. Vorige week bleek al dat John de Mol een belang had opgebouwd in TMG van iets meer dan 20 procent. Dat verleidde beleggers al om op de beurs aandelen in te slaan tegen een koers die hoger lag dan de biedprijs van Mediahuis en de familie Van Puijenbroek.

John de Mol verwierf vorige zomer al de radiotak van TMG en voegde het samen met 538 van Talpa en Radio 10. Volgens insiders is De Mol vooral geïnteresseerd in TMG om radioheerschappij te verwerven.

Volgens Tapla zou door de beoogde overname "een nieuw Nederlands onafhankelijk multimediabedrijf" ontstaan, "met sterke posities in print, radio, televisie en online content". De televisieproducent heeft ook belangen in SBS Nederland en in Talpa Radio, een joint venture met TMG waar de Nederlandse radiozenders Radio 10, Sky, 538 en Veronica onder vallen.

Nog niet duidelijk of er al contact geweest is met TMG of Van Puijenbroek

Talpa zegt de overname te kunnen bekostigen met bestaande financiële middelen. Er blijft dan nog genoeg geld over om te investeren in TMG. "Ik denk dat het goed is als de onderneming in private handen komt want uit ervaring weet ik dat een beursnotering de flexibiliteit van de bedrijfsvoering beperkt", zegt De Mol.

Het bod wordt alleen doorgezet als het management en de commissarissen (raad van bestuur, nvdr) van TMG er achter staan. Talpa wil zo snel mogelijk aan tafel met het bedrijf om daar over te praten.

TMG heeft laten weten dat ze het voorstel van De Mol ontvangen hebben. "Het Talpa-voorstel zal worden vergeleken met de zelfstandige strategie van TMG en andere strategische alternatieven, waaronder het voorstel dat ontvangen is van Mediahuis en het VP Eploitatie-consortium." Het bedrijf noemt het bod "ongevraagd, niet-bindend en voorwaardelijk". 

TMG heeft eerder een overnamebod ontvangen van het Mediahuis - de groep boven de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg - en van grootaandeelhouder VP Exploitatie (familie Van Puijenbroek) ter waarde van 243 miljoen euro of 5,25 euro per aandeel. Intussen zijn er al toezeggingen gebeurd om meer dan 55 procent van de aandelen in handen te krijgen, zo raakte vorige week bekend. Mediahuis en VP Eploitatie "bestuderen de situatie" die is ontstaan.

Het is nog niet duidelijk of er al contact geweest is met De Mol en de familie Van Puijenbroek. Omdat zij ruim 40 procent van de aandelen in handen hebben, heeft een bod zonder hun steun geen kans van slagen.

Meest gelezen