Leraar mag 20 jaar geen les geven na relatie met 16-jarige

Een leraar uit Brugge is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar omdat hij een relatie had met een 16-jarige leerlinge. Hij mag ook 20 jaar lang geen les meer geven aan minderjarigen of een functie uitoefenen waardoor hij met minderjarigen in contact komt.

Het meisje was enkele jaren terug een leerlinge van de 40-jarige leerkracht. In de loop van 2013 startten de twee een relatie. De buitenschoolse contacten bleven 1,5 jaar onopgemerkt, tot de ouders van het meisje in november 2014 liefdesberichten vonden op haar gsm. Volgens de leraar was hun relatie op dat moment al enkele maanden voorbij.

Het Brugse parket klaagde de man aan voor aanranding van de eerbaarheid en verkrachting. Volgens het parket gebeurden de seksuele contacten niet met instemming van het meisje. De leraar betwistte dat en vroeg de vrijspraak. De strafrechter oordeelde dat het meisje wel haar toestemming gaf. Omdat ze ouder was dan 16 jaar, is de leraar vrijgesproken voor verkrachting en aanranding.

Hij is wel schuldig bevonden voor het aanzetten tot ontucht van een minderjarige, feiten waarvoor hij een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar kreeg. Daarnaast is de man voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt en mag hij 20 jaar lang geen les meer geven aan minderjarigen of een functie uitoefenen waardoor hij met minderjarigen in contact komt.

De school schorste de leraar met onmiddellijke ingang toen de feiten bekend raakten. Vandaag is de man nog steeds geschorst.