Nederlandse premier Rutte in advertentie: "Doe normaal of ga weg"

De Nederlandse premier Mark Rutte roept zijn landgenoten vandaag via een paginagrote krantenadvertentie op tot een fatsoensoffensief. Rutte hekelt in de advertentie de normvervaging en het "hufterige" gedrag en richt een duidelijke boodschap aan de allochtonen die zich niet willen integreren. "Doe normaal of ga weg." De komende verkiezingen zijn bepalend voor de koers van ons land, stelt Rutte. "Er ligt slechts één vraag voor: wat voor land willen we zijn?"
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In de brief roept Rutte de Nederlanders van goede wil, "de stille meerderheid", op zich te verzetten tegen asociaal gedrag in het verkeer, het openbaar vervoer en op straat. Zo'n gedrag is niet normaal, stelt Rutte.

De premier wijst ook de allochtonen terecht die weigeren om zich te integreren. "We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Die homo's lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten."

"Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg."

(lees verder onder de afbeelding)

In een interview met Het Algemeen Dagblad (AD) legt Rutte uit waarom hij zich zo stoort aan de huidige omgangsmanieren. Hij geeft het voorbeeld van een allochtone sollicitant die niet welkom was bij een busbedrijf omdat hij om geloofsredenen geen hand wil geven aan vrouwen. Het College van de Rechten van de Mens gaf de man onlangs gelijk.

"Dat vind ik echt een bizarre uitspraak! Qbuzz heeft natuurlijk volkomen gelijk. Het kan toch niet zijn dat een chauffeur zegt: ik weiger vrouwen de hand te schudden, omdat het niet past bij mijn geloof? Dat is precies waarom ik in opstand kom en heel veel mensen in opstand komen. Want de norm hier is dat je elkaars handen schudt."

Hufterigheid kent vele vormen

Dat normoverschrijdend gedrag is al jaren aan de gang, geeft de premier toe. "Het is een sluipend proces in de samenleving dat al jaren aan de gang is. Er zijn altijd mensen geweest die normoverschrijdend gedrag vertoonden. Maar daar is vorig jaar iets bij gekomen waar we als samenleving een antwoord op moeten hebben. Met de komst van grote groepen vluchtelingen rijst de vraag: blijft Nederland Nederland? Maken wij aan mensen die van buiten komen wel voldoende duidelijk wat onze normen en waarden zijn?"

De hufterigheid heeft intussen vele vormen aangenomen, en het gaat niet enkel over allochtonen. "Dan heb ik het zowel over mensen die bumperklevend door het verkeer gaan als over bankiers die klagen over hun bonussen. Of over nieuwkomers die de vrijheid hier misbruiken om hun culturele waarden aan ons op te leggen."

Burgers ergeren zich eraan, maar ze kunnen er ook zelf iets aan doen, vindt Rutte. "Je kunt om te beginnen zelf het gedrag vertonen dat je ook van anderen verwacht. En gelukkig doen de meesten dat ook."

Mentaliteitskwestie

Rutte ontkent in het interview dat zijn regering niets aan het probleem heeft gedaan. "We hebben gebiedsverboden opgelegd om toestanden zoals in Keulen te voorkomen met oud en nieuw. De asowet, die burgermeesters de bevoegdheid geeft om op te treden tegen overlastgevers zonder eerst naar de rechter te moeten, ligt bij de Eerste Kamer."

"Maar het is vooral een mentaliteitskwestie. We moeten dit samen aanpakken en dit land niet uit handen geven. Normaal doen is de norm die we met elkaar moeten uitdragen."

"Pannetje soep"

Op 15 maart verkiezen de Nederlanders een nieuwe Tweede Kamer. Met de advertentiecampagne van vandaag wil de VVD van Rutte zich duidelijk profileren tegenover de rechts-populistische PVV van Geert Wilders.

Rutte zelf benadrukt nog dat zijn partij niet staat voor doorgeschoten individualisme zoals politieke tegenstanders wel beweren. "Mijn partij staat ervoor dat je met een pannetje soep naar de buren gaat als dat nodig is."

Meest gelezen