Onderschatte overheid het risico op lawine in Farindola?

Na de lawine die vorige week een hotel in het Italiaanse dorp Farindola onder een sneeuwmassa bedolf, rijzen steeds meer vragen over de aanpak van de overheid. In een mail, verstuurd enkele uren voor de lawine toesloeg, vroeg de hoteldirecteur aan de plaatselijke overheden en de politie om hulp, maar daar werd niet op gereageerd.
AFP or licensors

De hulpdiensten zoeken nog altijd naar overlevenden of slachtoffers van de sneeuwlawine die vorige donderdag Hotel Rigopiano in het dorpje Farindola, in centraal-Italië, bedolf. Die lawine was het gevolg van een reeks aardbevingen die de regio vorige week woensdag trof. De vraag of de situatie niet onderschat werd, klinkt steeds luider.

Italiaanse kranten publiceren vandaag een mail die hoteldirecteur Bruno Di Tommaso enkele uren voor de ramp verstuurd heeft aan de burgemeester en het gemeentebestuur van Farindola, de prefect en de gouverneur van de provincie Pescara en de politie. Hij slaat alarm, want er lag op dat moment al 2 meter sneeuw en de telefoonlijnen werkten niet meer.

"De situatie is zorgwekkend. De hotelgasten zijn doodsbenauwd (Di Tomasso gebruikt het woord "terrorizzati", nvr) door die reeks aardbevingen en hebben beslist om buiten te blijven. (...) We hebben er alles aan gedaan om hen kalm te houden, maar omdat ze niet kunnen vertrekken door geblokkeerde wegen, zijn ze bereid om de nacht in hun auto door te brengen."

Di Tommaso vraagt om dringend hulp te sturen, maar volgens de Romeinse krant Il Messaggero zou de mail op het politiekantoor afgedaan zijn als vals alarm. Een paar uur later werd het hotel bedolven door de lawine.

Intussen heeft de gouverneur van de provincie Pescara verklaard dat hij ook de mail van de hoteldirecteur gezien had en beloofd had een sneeuwruimer te sturen. Maar de weinige beschikbare sneeuwruimers waren al ingezet op andere plaatsen, omdat in de hele regio een noodsituatie gold.

Het parket heeft een onderzoek tegen onbekenden ingesteld naar meervoudige doodslag door nalatigheid. Ze gaan ook aanwijzingen na als zouden noodoproepen na het ongeluk niet ernstig genomen zijn.

Nog 23 vermisten

Tot nu konden 11 mensen worden gered, onder wie 4 kinderen. Er zijn ook al 6 doden van onder de sneeuw gehaald. Van 23 mensen is nog geen spoor, maar de tijd om hen nog levend terug te vinden, raakt stilaan op. Het hotel is bedolven onder 120.000 ton sneeuw, het equivalent van 4.000 volgeladen vrachtwagens. Het is al niet evident om dat te overleven, maar de vraag is ook hoelang je het daarna nog kan volhouden.

Dat er vandaag nog drie hondenpups levend teruggevonden zijn in het hotel houdt de hoop levend.

Redders vinden drie pups terug: "Ze zijn in prima gezondheid"