Pensioenfondsen haalden vorig jaar rendement van 5,8 procent

De pensioenfondsen, waarbij zowat 1,5 miljoen Belgen via hun werkgever sparen voor een aanvullend pensioen, hebben een goed jaar achter de rug. Ze haalden een rendement van gemiddeld 5,8 procent, ondanks de onzekerheid op de financiële markten.

Ter vergelijking: in 2015 bedroeg het rendement 4,40 procent en in 2014 zelfs 11,06 procent. De voorzitter van Pensioplus Philip Neyt wijst erop dat de voorbije vijf jaar - na de financiële crisis - toch een zeer hoog reëel rendement werd behaald. "Gemiddeld 7,97 procent nominaal, en nog altijd 6,62 procent reëel rendement."

De pensioenfondsen worden voor hun investeringen al enkele jaren geconfronteerd met erg lage rentes. Volgens Pensioplus hebben de fondsen zich hieraan aangepast door hun investeringen steeds meer te diversifiëren. Zo wordt er minder belegd in overheidsobligaties, die weinig opbrengen en door de brexit en de verkiezing van Donald Trump ook nog eens te lijden hadden onder volatiliteit.

Anderzijds beleggen pensioenfondsen meer in aandelen, maar ook in typische langetermijnbeleggingen zoals in infrastructuur, leningen aan steden en gemeenten of leningen aan bedrijven. "Het is moeilijker dan vroeger, maar anderzijds is het belangrijk dat we in de reële economie investeren", aldus Neyt.

"Nood aan substantieel aanvullend pensioen"

Wel hebben de mensen echt nood aan een substantieel aanvullend pensioen, stelt de federatie. "Denk maar aan de hoge kosten voor een rusthuis." De vereniging van pensioenfondsen stelt daarom voor om een deel van de reële loonopslag van 1,1 procent, die werkgevers en werknemers onlangs hebben afgesproken, in een pensioenfonds te stoppen.