Professoren: "KU Leuven moet stoppen met investeren in fossiele brandstoffen"

Zo'n 300 professoren en alumni van de Leuvense universiteit willen samen met de studentenraad in een open brief dat hun alma mater stopt met te investeren in fossiele brandstoffen. "We moeten een duidelijk maatschappelijk signaal geven", zegt professor geologie -en een van de ondertekenaars- Manuel Sintubin (KUL) in "De ochtend". "Ik ben het er helemaal mee eens", zegt rector Rik Torfs.

De KUL moet stoppen met te investeren in fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een open brief die zo'n 300 professoren en alumni van de universiteit hebben ondertekend. Ook de studentenraad heeft die open brief mee getekend. Jaarlijks zou de Leuvense universiteit zo'n 0,19 procent van hun budget investeren in fossiele brandstoffen. "Het is maar een fractie van onze beleggingsportefeuille, maar het is vooral een signaal naar de toekomst", legt Sintubin uit. "Als we investeren, dan moeten we dat heel bewust ethisch en duurzaam doen."

Het is de ondertekenaars immers vooral om dat signaal te doen. "Als universiteit hebben wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt hij voorts. "We moeten aan de olie- en gasindustrie duidelijk maken dat het niet business as usual kan zijn als we de overeenkomsten van Parijs willen halen en tegen 2050 willen evolueren naar een koolstofarme samenleving zoals Europees afgesproken."

Torfs: "Helemaal mee eens"

De professoren krijgen alvast bijval van rector Rik Torfs. "Ik ben het er helemaal mee eens", zegt hij in "De ochtend" terwijl hij onderlijnt dat hij blij is dat de oproep wordt gedaan. "We hebben intussen al meer dan de helft van onze beleggingen in olie en gas afgebouwd. Dat is nu nog 0,08 procent van onze beleggingsportefeuille, 1,8 miljoen op een totaal van 2 miljard euro."

De volledige afbouw zal voor de komende maanden zijn. "We volgen de markt, het is niet de bedoeling om zware verliezen te boeken", zegt Torfs. Als alle investeringen in fossiele brandstoffen zijn weggewerkt, dan treedt de KUL in de voetsporen van prestigieuze universiteiten als Yale, Stanford en Oxford die dat al eerder hebben gedaan.

De rector vindt bovendien dat de volledige afbouw van investeringen in fossiele brandstoffen niet ver genoeg gaat. "Zo'n 4,7 procent van onze beleggingsportefeuille bestaat uit aandelenfondsen. We moeten die grondig screenen", zegt hij. "We moeten niet tevreden zijn met een ethisch label, we moeten dieper durven gaan."

Meest gelezen