René Artois uit "Allo allo!" is overleden

In het Verenigd Koninkrijk is Gorden Kaye gestorven. De acteur was wereldberoemd van zijn rol als René Artois in de serie "Allo allo!". Hij was 75.

René Artois uit Nouvion in Frankrijk heeft zijn laatste wijntje uitgeschonken. Gorden Kaye die de café-uitbater jarenlang vertolkte in de oorlogsserie "Allo allo!" is vanochtend in een verzorgingstehuis in het Verenigd Koninkrijk overleden. Dat meldt zijn voormalige agent aan de BBC.

Kaye was het enige kind van een echtpaar uit Huddersfield. Toen hij jong was speelde hij rugby en maakte hij radio in het lokale ziekenhuis. In 1965 interviewde hij zo The Beatles.

Hij leende zijn stem aan hoorspelen op de radio en kreeg ook rollen in het theater te pakken. Niet veel later verscheen hij op tv. Zo was hij eind jaren 60 te zien in de soapserie "Coronation Street". Zowat een decennium later speelde hij mee in de humoristische serie "Are you being served?".

UPPA/Photoshot. All rights reserved.

Café René

In 1982 begon hij aan een avontuur dat hem wereldberoemd zou maken. Dat jaar kroop hij in de huid van café-uitbater René Artois in "Allo allo!", een humoristische oorlogsserie van de BBC als parodie op die andere serie "Secret army".

"Allo allo!" speelt zich af tijdens WO II in Nouvion, een dorp in Frankrijk dat echt bestaat. Artois is een soort dubbelagent die enerzijds met de Duitsers lijkt te collaboreren en anderzijds de lokale afdeling van het verzet steunt. Dat leidt tot hilarische taferelen in en rond zijn Café René, maar meer nog tot iconische onliners als "You stupid woman!", "Listen very carefully, I shall say this only once", "Good moaning", "It is I, Leclerc" en "Oh, my dicky ticker!".

De serie zou tien jaar lopen en nadien met talloze herhalingen in verschillende landen een eigen leven blijven leiden. Ook bij ons was "Allo allo!" jaren op tv te zien. In 2007 kroop Kaye nog een keer in de huid van René voor een eenmalige reünie-aflevering van "Allo allo!" samen met de rest van de cast.

2010 Getty Images

Met de dood van Kaye verliest de cast van "Allo allo!" alweer een van zijn meest populaire sterren. Al in 1989 stierf Jack Haig, alias Roger Leclerc. In 1993 volgde Kenneth Connor die de rijke begrafenisondernemer Monsieur Alfonse speelde. Zes jaar later gaf Hilary Minster de pijp aan Maarten. Hij vertolkte de rol van generaal Erich von Klinkerhoffen.

In 2002 stierf Carmen Silvera. Zij speelde Edith Artois, de echtgenote van René. Een jaar later stierf Rose Hill die haar moeder Madame Fanny speelde. Nog eens een jaar later overleed Richard Marner die de rol van kolonel Kurt von Strohm vertolkte. In 2010 stierf Louis Mansi die Engelbert von Smallhausen speelde, het knechtje van Herr Flick. Drie jaar geleden overleed Sam Kelly die in de huid van kapitein Hans Geering kroop.

"Er zal nooit een andere René zijn"

Op Twitter heeft Vicki Michelle op de dood van Kaye gereageerd. "Ze triest het nieuws over Gorden Kaye te horen", schrijft de actrice die Yvette speelde in "Allo allo!". "Een briljante en getalenteerde acteur die erg professioneel was. De hele wereld hield van hem. Er zal nooit een andere René zijn."

Meest gelezen