René Artois: womanizer, lustobject en altijd de pineut

Met zijn rol als René Artois in "Allo allo!" heeft wijlen Gorden Kaye generaties tv-kijkers plezier verschaft. Het aantal zogenoemde "running gags" dat de serie heeft voortgebracht, is schier eindeloos. Een bloemlezing.
2010 Getty Images

De liefde van lieutenant Gruber voor René

Een van de weerkerende thema's in "Allo allo!" is de geheime liefde van lieutenant Hubert Gruber (Guy Siner) voor René Artois. Dat levert meer dan eens dubbelzinnige momenten op, zoals onderstaande scène waarin René onder tafel een worst aan Gruber moet doorgeven. In het echte leven waren de rollen overigens omgedraaid: Siner is hetero, Kaye was homo.

"You stupid woman!"

In "Allo allo!" lijkt zowat elke vrouw niet aan de charmes van René Artois te kunnen weerstaan. Vooral zijn diensters kunnen letterlijk niet met hun handen van hem af blijven (en vice versa). Meer dan eens weet zijn echtgenote Edith hen op heterdaad te betrappen. Steevast roept René haar hierop "You stupid woman!" toe, waarna hij een uitleg verzint om de compromitterende situatie op een "logische" manier te verklaren.

"Good moaning!"

Is het niet Edith die René de kast op jaagt met haar bemoeizieke gedrag, dan is het wel officer Crabtree (Arthur Bostrom) die hem meer dan eens doet zuchten. Deze Britse undercoveragent die zich voordoet als een Franse gendarme meent dat hij vloeiend Frans spreekt, maar niks is minder waar. Wie herinnert zich niet zijn "Good moaning!", de "Franse" versie van "Good morning"?

"It is I, Leclerc!"

Een ander personage dat René het bloed van onder de nagels haalt, is Roger Leclerc (Jack Haig). Het manusje-van-alles denkt (vergeefs) dat hij zich als een meester kan vermommen en maakt zichzelf telkens omstandig kenbaar met de kreet "It is I, Leclerc!".

René Artois was ooit ook te gast op "De Gouden Bertjes":

Meest gelezen