Senaatscommissie effent pad voor Tillerson als VS-minister van Buitenlandse Zaken

In de Verenigde Staten heeft een Senaatscommissie Rex Tillerson met een nipte meerderheid goedgekeurd voor de post van minister van Buitenlandse Zaken. Zijn benoeming is pas definitief als hij ook door de voltallige Senaat wordt goedgekeurd.
AP

Tillerson is verkozen met een nipte meerderheid van 11 tegen 10, nadat Senator Marco Rubio zijn tegenstem had laten varen. De verkiezing verloopt volledig langs de partijlijnen. Alle Republikeinen stemmen voor, alle Democraten tegen. "We stemmen niet tegen om tegen te stemmen. We doen dit niet gewoon voor de sport", klinkt het bij de Democraten.

Rubio bekent dat hij twijfels had over de keuze, maar dat hij gelooft dat de nieuwe president gemachtigd is om zijn kabinet samen te stellen. "Ondanks mijn twijfels zal ik de nominatie van meneer Tillerson in de commissie en de volle Senaat verdedigen." Wellicht komt om diverse redenen zijn zaak pas in de loop van volgende week voor in de plenaire zitting van de Senaat.

De benoeming van Tillerson krijgt veel kritiek door de nauwe banden tussen hem en Moskou. De 64-jarige Tillerson kent bovendien Russisch president Vladimir Poetin van toen hij zakenman was, maar hij heeft de annexatie van de Krim door Rusland wel bekritiseerd. Milieuactivisten hekelen overigens het feit dat een oliemagnaat aan het hoofd zal staan van de Amerikaanse diplomatie. Hij was tot eind vorig jaar de CEO van oliebedrijf ExxonMobil.