Trump wil "snel" onderhandelingen over NAFTA starten

De kersverse Amerikaanse president Donald Trump wil "snel" samenzitten met buurlanden Mexico en Canada om opnieuw te onderhandelen over het NAFTA-handelsverdrag. "De focus ligt niet op Canada", klinkt het bij de Canadezen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Trump plant snel gesprekken met de Canadese premier Justin Turdeau en de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto (foto onder) om het NAFTA-handelsverdag opnieuw onder de loep te nemen. "We gaan de onderhandelingen snel opstarten", laat hij optekenen. Het herbekijken van het verdrag is een van de verkiezingsbeloftes van de Republikein. Hij ontmoet op 31 januari al Nieto. Met Trudeau staat nog geen ontmoeting vast.

De Canadese ambassadeur in de Verenigde Staten laat weten dat hij denkt dat Canada niet de focus wordt van de onderhandelingen, maar dat Trump met het herbekijken van het verdrag hoofdzakelijk Mexico viseert. Experts verwachten bovendien niet dat het NAFTA-verdrag snel wordt aangepast. "Canada en Mexico zullen hun vel duur verkopen en niet zomaar alle voordelen van het verdrag laten vallen. De onderhandelingen kunnen jaren aanslepen", klinkt het.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

NAFTA

De Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) is een vrijhandelszone tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Door het verdrag kan er goedkoop (lees: zonder of met minder importheffingen) handel worden gevoerd tussen de Noord-Amerikaanse landen.

Al tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump laten verstaan dat hij een erg koele minnaar is van het verdrag, omdat er daardoor een groot handelstekort is tussen de VS en de buurlanden. Bovendien zouden veel Amerikaanse bedrijven voor de goedkopere arbeid zijn uitgeweken naar Mexico.

Trump noemde het meermaals "het slechtste verdrag ooit" en haalde daarbij fel uit naar zijn rivale Hillary Clinton omdat haar man als president het zou hebben onderhandeld. In werkelijkheid is het verdrag grotendeels onderhandeld door president George H.W. Bush. Het klopt wel dat Clinton het tijdens zijn eerste jaar als president heeft ondertekend.

AP1993

Trump: "We gaan geweldige dingen doen de komende 8 jaar"