UGent: "We beleggen al sinds vorig jaar niet meer in fossiele brandstoffen"

"De UGent belegt al sinds vorig jaar niet meer in fossiele brandstoffen", dat meldt Jeroen Vanden Berghe, de logistiek beheerder van de Gentse universiteit. De KU Leuven neemt pas binnen enkele maanden afscheid van dergelijke beleggingen. Ook de VUB is met de afbouw bezig.

Na een open brief van professoren, alumni en de studentenraad van de KU Leuven gaat de universiteit stoppen met het beleggen in fossiele brandstoffen. De afbouw is al eind vorig jaar ingezet en moet binnen enkele maanden afgerond zijn. In Gent is dat echter nu al het geval. "We hebben begin vorig jaar de wijziging voorgesteld en dat was tegen eind 2016 afgerond", zegt Jeroen Vanden Berghe, de logistiek beheerder van de UGent aan onze redactie.

De totaalsom van de beleggingen van de UGent bedraagt 200 miljoen euro. "Het gaat voor alle duidelijkheid niet om vrije middelen. Het gaat om geld dat wel degelijk op langere termijn een bestemming heeft, meestal om in infrastructuur te investeren", zegt hij. "Zolang het geld niet in die eindbestemming zit, beleggen we het."

Volgens Vanden Berghe heeft de universiteit aan de banken duidelijke verklaringen gevraagd zodat duidelijk wordt waarin het geld van de academische instelling precies wordt belegd. "We hebben een commissie bestaande uit onder meer professoren en studentenvertegenwoordigers die die verklaringen tegen het licht gaat houden", zegt hij. "Banken die de beste definities van ethisch beleggen hebben, zullen meer van ons geld mogen beleggen."

"Het idee is heel spontaan gegroeid bij de studenten", zegt Vanden Berghe voorts. "Je voelt dat het echt leeft bij hen en dat ze zeer goed geïnformeerd zijn." Hij benadrukt bovendien dat de duurzaamheid niet alleen bij beleggingen mag blijven. "We willen zoveel mogelijk duurzame beslissingen nemen."

VUB: "Nauwelijks nog beleggingen in fossiele brandstoffen"

Ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is bezig met de afbouw van de beleggingen in fossiele brandstoffen laat woordvoerder Sicco Witterman weten. "We hebben nauwelijks nog aandelen in fossiele brandstoffen", zegt hij aan onze redactie. "We proberen het zo snel mogelijk af te bouwen." Een exacte termijn kan hij niet geven, aan sommige beleggingen zijn bepaalde voorwaarden verbonden die niet zomaar op te zeggen zijn.

"Het afbouwen van die beleggingen past in onze visie op ethisch beleggen", legt hij uit. "Behalve duurzaamheid zijn voor ons bijvoorbeeld ook mensenrechten van belang en gaan we niet beleggen in de wapenhandel." De VUB zet daarnaast volgens Witterman in op bewustwording. "Zo hebben we een hele reeks initiatieven en acties gedaan rond de klimaattop in Parijs."

De Brusselse universiteit probeert ook aan haar eigen duurzaamheid te werken. De nieuwe gebouwen die momenteel in aanbouw zijn, zijn allemaal klimaatneutraal. "Ook wat mobiliteit betreft, doen we ons best. 75 procent van ons personeel komt met het openbaar vervoer of de fiets."