Van de Weghe: "Trumps omgang met de media doet denken aan China"

De manier waarop de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump omgaat met de media, doet VRT-journalist Tom Van de Weghe denken aan hoe dat in China gebeurt. "Peking doet niets anders dan "alternatieve feiten" publiceren", legt hij uit. "In de VS gaat het een beetje in dezelfde richting, al is dat natuurlijk nog niet voor morgen."
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Van de Weghe is achtereenvolgens VRT-correspondent in China en de Verenigde Staten geweest. Hij kan dus beide landen goed met elkaar vergelijken. "De allereerste persconferentie van Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer afgelopen weekend (red. die een aaneenschakeling was van onwaarheden) doet me onmiddellijk denken aan de dagelijkse persbriefings tijdens mijn 5 jaar in China", zegt hij. "Meestal is dat een afgelezen verklaring, bijna nooit mag je vragen stellen. Is dat wel het geval, dan wordt daar ontwijkend op geantwoord."

De vergelijking met de allereerste persconferentie van de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis is volgens Van de Weghe treffend. "Ook de manier waarop de pers wordt aangevallen, doet me aan China denken", zegt hij voorts. "Het is natuurlijk te vroeg om echt te vergelijken, maar Peking doet niets anders dan "alternatieve feiten" te publiceren." Al nuanceert hij ook wel: "De persvrijheid is veel beter beschermd in de VS dan in China."

De Chinese overheid maakt gebruik van het zogenoemde 50-centleger om haar propaganda vlot te verspreiden. "Dat zijn 2 miljoen mensen die 50 cent betaald krijgen voor iedere post die ze verspreiden die het beleid van de overheid bejubelt", zegt hij. "Vorig jaar zijn er zo 448 miljoen dergelijke berichten en statements de wereld ingestuurd. Het zijn de cheerleaders van de Chinese overheid. Hun taak is de aandacht afleiden. In de Verenigde Staten gaat het een beetje dezelfde richting uit."

"Trump is meester in het afleiden. Meestal doe hij dat met zijn Twitterberichten, maar deze persconferentie is ook een goed voorbeeld", zegt Van de Weghe. Volgens hem wordt de hetze rond de hoeveelheid mensen die de inauguratie hebben bijgewoond bijvoorbeeld gebruikt om de aandacht af te leiden van de massale protesten de dag erna.

"Trump blaast echte journalistiek nieuw leven in"

"Amerikanen geloven wat ze zien en horen", aldus Van de Weghe. "De media en veel Trumpaanhangers zijn gechoqueerd door wat er nu gebeurt, maar een Trumpstemmer zal niet meteen van mening veranderen", legt hij uit. "Journalisten moeten hun taak meer en beter dan ooit doen. Het is de enige manier om de "alternatieve feiten" beter dan ooit te weerleggen. Trump blaast hiermee eigenlijk de echte journalistiek nieuw leven in."

"Trump heeft afgelopen weekend de oorlog verklaard aan de media. Dat heeft hij woordelijk zo gezegd, maar het zou geen goed idee zijn voor de media om ook een oorlog tegen hem te beginnen", zegt hij terwijl hij vreest dat veel Amerikaanse mainstreammedia nu aan zelfcensuur gaan doen. "Nuja, we zijn nog ver af van China", besluit Van de Weghe.