Wikileaks wil belastingaangifte van Trump uitpluizen

Wikileaks roept klokkenluiders op om de belastingaangifte van kersvers Amerikaans president Donald Trump aan hen te lekken. Een petitie dwingt het Witte Huis bovendien om binnen de twee maanden officieel te reageren op de vraag om zijn belastingaangifte vrij te geven.

De klokkenluiderswebsite Wikileaks herhaalt een eerdere oproep aan klokkenluiders om de belastingaangifte van Trump aan hen te lekken. "Het feit dat hij ze niet vrijgeeft, is erger dan toen Hillary Clinton geprobeerd heeft de inhoud van haar toespraken bij Goldman Sachs te verbergen", meldt Wikileaks op Twitter.

Het is al 40 jaar de gewoonte in de Verenigde Staten dat kandidaten bij presidentsverkiezingen hun belastingaangifte vrijgeven. Donald Trump is sindsdien de enige die dat niet heeft gedaan en het ziet er niet naar uit dat hij dat nu nog zal doen. "Hij gaat zijn belastingaangifte niet vrijgeven", zei zijn adviseur Kellyanne Conway gisteren nog.

Het huidige argument luidt dat het Amerikaanse volk daar niet wakker van ligt, nochtans geeft drie kwart van de Amerikanen in een peiling aan dat wel belangrijk te vinden. Ook onder kiezers die Republikeins stemmen, vindt de helft dat hij ze moet vrijgeven. Op de persconferentie voor zijn eedaflegging ruim een week geleden zei Trump nog dat het niet meer uitmaakt, want "hij heeft de verkiezingen gewonnen".

Waarom is belastingaangifte van belang?

Door het niet vrijgeven van zijn belastingaangifte is niet duidelijk hoe groot het vermogen van de Amerikaanse president is. Op zich is dat niet het probleem. Wel problematisch is dat het niet duidelijk is of hij schulden heeft en bij wie hij die schulden heeft. Het is wel bekend dat zijn bedrijven honderden miljoenen uitstaande schulden hebben bij verschillende Amerikaanse, Europese, maar ook Aziatische banken. Het is ook lang niet zeker met wie Trump allemaal zaken doet of gedaan heeft.

Een argument dat Trump in het verleden heeft aangehaald om de aangifte niet vrij te geven, is dat er momenteel een audit naar hem zou lopen. Er is tot nog toe geen enkel bewijs geleverd van het feit dat die audit zou lopen, belastingdienst IRS mag daar officieel niet op reageren. Bovendien is er wettelijk gezien geen enkel probleem om een belastingaangifte vrij te geven terwijl er een audit loopt. Volgens enkele gelekte documenten waar The New York Times in het najaar over heeft bericht, zou hij daarnaast minstens 18 jaar geen -federale- belastingen hebben betaald.

Om de zweem van belangenvermenging uit te sluiten, zou hij er goed aan doen om die aangifte alsnog vrij te geven. Bovendien heeft Trump net voor zijn eedaflegging ook laten weten dat hij uit al zijn bedrijven zou stappen en het beheer ervan zou overlaten aan zijn kinderen. Als bewijs daarvoor heeft hij een hele tafel vol papieren getoond aan de pers (foto onder). De inhoud van die papieren bekijken, heeft de entourage van Trump echter niet toegelaten. Er is daardoor nog steeds geen enkel hard bewijs dat hij effectief uit zijn bedrijven is gestapt.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Witte Huis moét officieel reageren binnen 2 maanden

Dat de hele zaak leeft, is duidelijk op de website van het Witte Huis. Amerikanen die iets op de agenda van de president willen zetten, kunnen daarvoor een petitie op de website plaatsen. Als een petitie binnen de 30 dagen meer dan 100.000 handtekeningen verzamelt, is het Witte Huis verplicht om binnen de twee maanden te reageren. Officieel, niet via een interview van een adviseur in de media.

Op de inauguratiedag zijn al verschillende petities gestart. De eerste heeft 3 dagen later al ruim 200.000 handtekeningen verzameld en gaat over de vrijgave van zijn belastingaangifte. Het Witte Huis zal dus officieel moeten reageren op de vraag. Een tweede petitie die goed op weg is om 100.000 handtekeningen te halen, is één die eist dat de president afstand neemt van zijn bedrijven en alles in een zogenoemde "blind trust" plaatst.