Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Zeg niet "onwaarheden", maar zeg "alternatieve feiten"

Kellyanne Conway, een adviseur van kersvers Amerikaans president Donald Trump, heeft ophef veroorzaakt door de leugens die Witte Huiswoordvoerder Sean Spicer heeft geuit op zijn allereerste persconferentie weg te zetten als "alternatieve feiten".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De eerste persconferentie van de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer is niet geruisloos gepasseerd. Het feit dat Spicer hard uithaalde naar de pers en daar de ene na de andere leugen voor aanhaalde, zal daar niet vreemd aan zijn. Later die dag is Kellyanne Conway voor hem in de bres gesprongen. Conway is een van de belangrijkste adviseurs van president Trump.

In het programma "Meet the Press" op NBC stelt host Chuck Todd haar de vraag waarom president Trump zijn woordvoerder op zijn eerste persconferentie onwaarheden had laten zeggen. Conway ontwijkt eerst uitgebreid de vraag en als Todd ze herhaalt, en zegt dat zoiets de geloofwaardigheid van het hele Witte Huis ondermijnt vanaf de eerste dag, antwoordt ze: "Wees niet zo overdreven dramatisch, Chuck. Jij zegt dat het een onwaarheid is. Sean Spicer, onze woordvoerder, heeft daar alternatieve feiten over gegeven, maar het blijft een punt..."

Todd onderbreekt haar daarop: "Wacht eens even, alternatieve feiten? Alternatieve feiten? Vier van de vijf feiten die hij uitgesproken heeft, waren gewoon niet waar. Kijk, alternatieve feiten zijn geen feiten. Het zijn onwaarheden."

Conway begint daarna over iets anders te praten, onder meer of het een feit is of niet dat miljoenen mensen hun ziekteverzekering en hun dokters kwijtgespeeld zijn onder president Obama, en ook als Todd de vraag nog een aantal keer herhaalt, antwoordt ze telkens door over iets anders te beginnen.

U kunt hieronder het fragment bekijken: