Akkoord over "mechanisme" voor staakt-het-vuren in Syrië

Op de vredestop in de Kazachse hoofdstad Astana is een akkoord bereikt over een "mechanisme" om een staakt-het-vuren te controleren. Het "mechanisme" zou ook een manier voorzien om provocaties te voorkomen. Rusland, Turkije en Iran willen bovendien dat de Syrische rebellen kunnen deelnemen aan vredesgesprekken in Genève.

Rusland, Turkije en Iran zitten sinds gisteren samen in de Kazachse hoofdstad Astana om informele vredesgesprekken te houden tussen de Syrische rebellen en het regime van Bashar al-Assad over het intussen al bijna 6 jaar durende conflict in het land. Er is geen langdurige oplossing voor de burgeroorlog gevonden.

Er is wel een akkoord bereikt over een mechanisme om een staakt-het-vuren in het land te controleren en te voorkomen dat het sneuvelt door provocaties, maar niet alle rebellen zijn daar blij mee. Ze vinden dat Iran een te prominente rol heeft gekregen in het conflict en dat dit akkoord daar weinig aan verandert. "Het akkoord legitimeert zelfs de acties van Teheran", klinkt het.

Moskou, Ankara en Teheran laten voorts weten dat ze willen dat de Syrische rebellen kunnen deelnemen aan vredesgesprekken in Genève begin februari. Rebellengroepen die willen deelnemen moeten wel breken met Al Qaeda.