Belgisch topmodel: "Ik ben interseks en ben er trots op"

Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele heeft in een exclusief interview met USA Today gemeld dat ze met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken geboren is. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag in de krant. "Ik ben interseks en ik ben er trots op. Ik ben er ook trots op dat ik dit vertel en de stilte hierover doorbreek", aldus Odiele.

De 29-jarige Hanne Gaby Odiele is geboren in Kortrijk en bouwde sinds 2005 een succesvolle modellencarrière uit in New York. In een openhartig interview met USA Today doorbreekt ze gisteren het taboe over haar intersekse aandoening.

"Je kunt zijn wie je wilt. Het maakt niet uit. Proud to be intersex, yes. Het is belangrijk voor mij om op dit ogenblik in mijn leven het taboe over mijn intersekse te doorbreken", zegt Odiele.

Hanne Gaby Odiele haalt in haar boodschap ook uit naar de medische wereld. Ze vindt dat er veel te vaak kinderen met intersekse variatie worden geopereerd, zonder dat ze inspraak krijgen in de operatie en dat dikwijls  "louter om esthetische redenen".

Odiele onderging twee operaties

Hanne Gaby Odiele onderging als kind twee operaties. Ze werd geboren met XY-chromosomen en interne testikels. "Op mijn tiende hebben mijn ouders te horen gekregen dat ik kanker zou krijgen als mijn interne testikels niet zouden worden verwijderd. Dat kan gebeuren, maar zeker niet altijd", aldus Odiele.

"Wat konden mijn ouders anders doen dan de dokters geloven. Op mijn achttiende volgde een tweede operatie. Toen heb ik een vaginale reconstructie laten uitvoeren."

Odiele vreest niet dat haar coming out gevolgen zal hebben voor haar carrière. "Mijn collega's in de modewereld zullen me blijven nemen zoals ik ben." Het 29-jarige model heeft opdrachten gekregen bij zowat alle belangrijke modehuizen.

Ze pleit wel voor een wereldwijd verbod voor operaties bij minderjarigen met intersekse variatie. "Malta was het eerste land dat zulke operaties verboden heeft en zo een wet moet er in elk land komen."

Meest gelezen