Canada kiest eieren voor zijn geld inzake NAFTA-vrijhandelspact

Canada lijkt niet van plan om een handelsconflict te riskeren met de Verenigde Staten als dat land het NAFTA-vrijhandelspact met Mexico wil heronderhandelen. De Canadezen laten verstaan dat Mexico op niet te veel steun moet rekenen in een woordenstrijd met de nieuwe VS-president Donald Trump.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Trump heeft tijdens de kiescampagne beloofd om NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico, te heronderhandelen of te schrappen. Volgens hem is dat pact uit 1994 nadelig voor de Amerikaanse economie en kost dat banen in de VS.

Trump viseert vooral ondernemingen -Amerikaanse en buitenlandse- die goederen goedkoop in Mexico produceren en ze daarna in de VS verkopen. Dat kan dus volgens het NAFTA-akkoord. Over Canada heeft Trump nog niet veel gezegd.

De Canadese regering kijkt vooralsnog de kat uit de boom en lijkt niet erg gewonnen om de nek uit te steken voor Mexico. "Wij houden van onze Mexicaanse vrienden, maar onze nationale belangen komen eerst", zo klinkt het in regeringskringen in Ottawa. Een gemeenschappelijk front tegen de VS van Trump lijkt dat ook niet in de maak.

Wat ook wel meespeelt, is dat president Trump vandaag de bouw van de erg omstreden pijpleiding Keystone XL heeft goedgekeurd. De regering-Obama had dat plan nog afgevoerd. Die pijpleiding moet olie uit teerzanden uit het westen van Canada doorheen de VS naar de Golf van Mexico brengen en is van groot belang voor de Canadezen.

Kristy-Anne Glubish / Design Pics Inc.

Canada laat niet in zijn kaarten kijken

Nu is NAFTA vooral een vrijhandelsakkoord tussen de VS en Canada onderling en tussen de VS en Mexico. De link tussen Canada en Mexico is veel minder uitgesproken. Zo gaat 75% van de Canadese uitvoer naar de VS. Het handelsverkeer tussen Canada en de VS is veel groter dan dat tussen Canada en Mexico.

Bovendien hebben Canada en de VS belangrijke veiligheidsakkoorden zoals de NAVO. Veel Amerikanen verwijten Mexico dat het te laks is aan de lange grens om drugshandel en migranten tegen te houden. Aan de grens met Canada is dat probleem veel kleiner.

Het vrijhandelspact NAFTA (North American Free Trade Association) werd in 1994 mee ondertekend door VS-president Bill Clinton, maar werd mee onderhandeld door diens voorganger George Bush. Door NAFTA zijn wel veel banen uit de VS-industrie "south of the border" verhuisd, maar anderzijds zijn grote Amerikaanse ondernemingen internationaal net meer concurrentieel omdat ze goedkoper in Mexico kunnen produceren.