Engie Electrabel verhoogt veiligheid van kerncentrales

Engie Electrabel, de uitbater van de Belgische kerncentrales, neemt een reeks maatregelen om de veiligheid te verhogen. Dat heeft het energiebedrijf aangekondigd in het parlement. Het komt daarmee tegemoet aan de kritiek van onder meer het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat vond dat de veiligheidscultuur in het bedrijf te wensen over laat.

Er komt een eengemaakt veiligheidsplan in plaats van zes verschillende plannen nu. Het beleid en de informatie-uitwisseling tussen de centrales in Doel en Tihange en het hoofdkwartier wordt gestroomlijnd en het personeel krijgt meer vorming om de veiligheidsvoorschriften strikt op te volgen.

Engie Electrabel lijkt een nieuwe koers te varen er in de herfst van vorig jaar een nieuwe directeur aan het hoofd van de nucleaire operaties is gekomen. Daarnaast wordt ook een nieuwe topman in Tihange aangesteld.

In het verleden bleek het management van Engie niet altijd even mededeelzaam tegenover het FANC, dat op een bepaald moment rechtstreeks naar de raad van bestuur van Engie Electrabel heeft geschreven omdat het de indruk had dat het management de bezorgdheden op het vlak van veiligheid niet ernstig nam.

Zowel de centrale van Doel als die van Tihange zijn de voorbije jaren herhaaldelijk in het nieuws gekomen door incidenten. Daardoor moesten geregeld een of meer reactoren worden stilgelegd. Het laatste incident deed zich eerder deze maand voor in Doel, waar een werknemer zwaargewond raakte doordat stoom in een machinezaal was ontsnapt.