Het is nog niet te laat om uw woonkrediet te herfinancieren

De voorbije jaren liep het storm bij de banken met klanten die de financiering op hun woonlening wilden herzien. Doordat de rentevoeten weer gaan stijgen, is die piek voorbij, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Heel wat mensen hebben hun woonlening echter nooit laten herzien. Voor velen van hen is het nog niet te laat, zo ontdekte "De inspecteur" op Radio 2.

Door de lage rentevoeten steeg het aantal herfinancieringen sinds 2014 aanzienlijk. Naar schatting de helft van de nieuwe kredieten in 2016 was een herfinanciering. Globaal genomen ging het om acht procent van het totaal aantal lopende kredieten.

In 2015 lagen die cijfers nog een stuk hoger. Toen was 60 procent van de nieuwe kredieten een herziening. In vergelijking met de totale portefeuille ging het toen om 12 procent. De piek lijkt dus stilaan voorbij, zeker nu de rentevoeten weer aan het stijgen zijn.

Helft herfinancierde niet

Uit de Grote Woonenquête van de VRT blijkt echter dat 48 procent van de mensen met een woonkrediet hun lening nooit hebben herzien. Toch kan dit voor velen nog steeds zinvol zijn, stelt John Romain van Immotheker.

"Veel mensen zijn niet bezig met hun bankzaken, ze verwachten advies van hun bankier maar krijgen dat vaak niet. We vertonen wat dat betreft allemaal wel wat uitstelgedrag. Maar je bankier zal het je zelf niet voorstellen, want zo snijdt hij in zijn eigen winst."

Wanneer is het wel nog de moeite?

Vooral mensen waarvan de lening nog een lange looptijd heeft, doen er goed aan hun lening alsnog te herzien, stelt Romain. "Als je boven de 3,5 procent rente zit en een restduur hebt van pakweg 15 à 20 jaar, is het zeker interessant om alles opnieuw te bekijken. Hoe langer de duurtijd nog is, hoe meer voordeel je zult bekomen. Als je maar een restduur hebt van tien jaar, en je moet nog de notariskosten financieren, dan loont het niet."

Maar het blijft uit je doppen kijken. "Als je vandaag een herfinanciering aangaat, dan moet je goed de kleine lettertjes lezen van je lening", vervolgt Romain. "Het zou kunnen dat als je een medisch probleem hebt je schuldsaldoverzekering komt te hervallen wanneer je een volledige herfinanciering doet. Dat is bij sommige grootbanken het geval", aldus nog Romain.

Ook is het volgens hem belangrijk om goed na te kijken of en welke bijproducten (schuldsaldo- , brandverzekering, etc.) verbonden zijn aan het hypothecair krediet want ook die kunnen je nog geld kosten.