Kan nieuwe CIA-baas Pompeo brokken lijmen tussen Trump en CIA?

Mike Pompeo is met een ruime meerderheid bevestigd als nieuwe CIA-baas. Hij heeft meteen ook de eed afgelegd en komt daarmee aan het hoofd van de inlichtingendienst op een moment dat het niet goed botert tussen de CIA en de nieuwe president. Kan hij de brokken lijmen?
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het Republikeinse Congreslid Mike Pompeo wordt directeur van de inlichtingendienst op een moment dat het -om zijn zachtst gezegd- niet zo goed botert tussen de CIA en de nieuwe president. De CIA heeft voor de inauguratie van Trump onder meer laten weten dat hij mee is verkozen door inmenging van Rusland. Onderzoeken die overigens de volle steun krijgen van nieuwe baas Pompeo. Opvallend, want Pompeo is naar voren geschoven door Trump.

De kersverse president heeft geprobeerd het goed te maken door snel na zijn eedaflegging langs te gaan bij de inlichtingendienst, maar alle goodwill die dat snelle bezoek heeft gecreëerd, werd snel tenietgedaan doordat hij het daar vooral over de hoeveelheid volk op zijn inauguratie had.

Bovendien benadrukte de president dat de ruzie tussen de CIA en hem een perceptie was die de media had gecreëerd. Een uitspraak die hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen, omdat het nochtans Trump zelf was die de CIA op Twitter beschuldigde van het toepassen van praktijken die ook gangbaar waren in nazi-Duitsland.

"Zijn toespraak was niet alleen ongepast, maar ook angstaanjagend", zegt Mike Morell, de voorganger van Pompeo. "In plaats van zijn eer te betonen aan de vele helden van de CIA die gestorven zijn voor onze vrijheden -zoals alle presidenten voor hem hebben gedaan- gaf hij een ongepaste campagnespeech."

Het water lijkt momenteel dus vrij diep tussen de inlichtingendienst en de nieuwe Amerikaanse president. Er wacht Pompeo de niet gemakkelijke taak om een brug te slaan tussen beide.

AFP or licensors

Mike Pompeo legt eed af als nieuwe CIA-directeur

Pompeo is met een ruime meerderheid bevestigd als nieuwe CIA-directeur: 66 stemmen voor, 32 stemmen tegen. De meeste Democratische Congresleden hebben tegengestemd, net als sommige prominente Republikeinen waaronder Senator Rand Paul. Zij hekelen vooral de omstreden visie van Pompeo op privacy en martelparktijken.

Pompeo wil onder meer een grote database aanleggen met daarin persoonlijke gegevens van Amerikanen gaande van financiële gegevens tot wat ze op sociale media zetten. "Hij schijnt te vergeten dat het wel degelijk mogelijk is om én veilig te zijn én vrij", zegt Democratisch Congreslid Ron Wyden.

"We hebben in deze gevaarlijke tijden een CIA-directeur nodig die eerlijk is over zijn overtuigingen, maar Pompeo's overtuigingen draaien met de wind", zegt Wyden voorts. "We hebben hem hier de kans gegeven om duidelijk te maken waar hij voor staat, maar dat bleek onmogelijk."

Andere Democraten die wel voor hem hebben gestemd, hebben van hem garanties gekregen dat hij geen martelingen zal toelaten. Republikeins Senator Marco Rubio noemt de bevestiging van Pompeo als CIA-directeur dan weer "de gemakkelijkste beslissing die hij heeft moeten nemen". Zijn collega Senator James Lankford noemt hem dan weer "de juiste man op de juiste plaats". "Hij heeft de nodige ervaring en heeft de juiste achtergrondkennis."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.