Lanjri: "Nu is het duidelijk waarom Jambon inhoud audit heeft achtergehouden"

Volgens regeringspartij CD&V heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) belangrijke informatie achtergehouden over de audit die mistoestanden heeft blootgelegd bij de politiedienst die mensen zonder papieren repatrieert. Kamerlid Nahima Lanjri heeft naar eigen zeggen het rapport al in december opgevraagd, maar kreeg pas vorige week "een selectief" antwoord van Jambon. Voor haar is het nu duidelijk waarom Jambon informatie heeft achtergehouden.

Gisteren berichtte VTM Nieuws over de audit waaruit zou blijken dat enkele agenten van de betrokken dienst zichzelf op hun buitenlandse missies allerlei voordelen toekenden. "Ik viel van mijn stoel", reageert CD&V-Kamerlid Lanjri in "De ochtend" op Radio 1.

"Ik wist dat het rapport er was, maar het werd maar niet vrijgegeven. Al in december heb ik een vraag gesteld aan de minister over het rapport, maar ik heb moeten blijven aandringen. Vorige week woensdag heb ik de vraag opnieuw gesteld of we dat rapport konden krijgen en wat daarin stond."

Maar minister Jambon wou het rapport niet geven, zegt Lanjri. "Meer nog: ik heb naar de bevindingen over het rapport gevraagd, maar over wat gisteren in het nieuws is verschenen over die graaicultuur heeft de minister met geen woord gerept."

Voor Lanjri is het nu duidelijk waarom Jambon het rapport niet wou vrijgeven. "Er staan dingen in die het daglicht beter niet zien", zegt Lanjri aan VRT Nieuws. Al vindt ze het goed dat deze zaken nu toch aan het licht komen om ze te kunnen aanpakken.

Morgen zal ze tijdens de commissie of ten laatste donderdag tijdens de plenaire de minister hierover opnieuw aanspreken. "Parlementsleden moeten kunnen nagaan of alles goed functioneert, en daarom hebben we inzage nodig in dergelijke rapporten. Het stoort mij dat de minister het rapport had en dat hij de inhoud ervan selectief heeft weergegeven, om het vriendelijk te zeggen", zegt ze nog.