Paris Jackson doorbreekt stilte: "Ik voel mijn vader altijd bij mij"

Bijna 19 is ze, Paris Jackson. Naast kind van de 21e eeuw is ze vooral de dochter van haar vader, de betreurde Michael Jackson. Haar broer vertelt: "Paris lijkt op Michael, in al haar kracht, maar ook in bijna al haar zwakheden." In een interview met Rolling Stone doorbreekt ze het stilzwijgen en spreekt ze voor het eerst over haar jeugd, haar liefde voor haar vader en haar getroubleerde tienerjaren na zijn dood. Zelf is ze er rotsvast van overtuigd dat haar vader vermoord is.

11 jaar was Paris Jackson, toen de King of Pop overleed. Haar hele leven had zich afgespeeld tussen bijna obsessieve bescherming - Michael dwong zijn kinderen om met maskers rond te lopen- en blootstelling.

Gemakkelijk heeft ze het na de dood van haar wereldberoemde vader niet gehad. Ze kampte met depressie, drugsverslaving en zelfmoordneigingen en met het trauma dat ze opliep toen ze op 14-jarige leeftijd aangerand werd.

"Ze zeggen altijd: "Tijd heelt". Maar dat doet het echt niet. Je raakt het gewoon gewoon. Ik leef met de gedachte dat ik het enige dat ooit belangrijk voor mij was, kwijt ben. Dus iets slechts dat gebeurt, kan nooit zo slecht zijn als wat er eerder gebeurd is." Haar vader bezoekt haar nog steeds in haar dromen. "Ik voel hem de hele tijd bij mij."

"Ik dacht dat zijn naam Daddy was"

Als kind spendeerde ze haar eerste zeven levensjaren in de fantasiewereld van haar vader, met een eigen pretpark, zoo en cinema. Ze wist toen niet dat haar vader Michael heette, laat staan dat ze iets van zijn beroemdheid afwist. "Ik dacht dat zijn naam Dad, Daddy was. We wisten niet echt wie hij was. Maar hij was onze wereld. En wij de zijne."

Op haar negende realiseerde ze zich dat een heel deel van de wereld haar vader niet zag zoals zij - onder meer door de beschuldigingen van kindermisbruik. "Ik begon de wereld te haten omdat ze de man die mijn wereld was, pijn deden." Paris is er dan ook zeker van dat haar vader onschuldig was.

Paris en haar broer Prince waren wel op de hoogte dat er twijfels bestonden of Michael Jackson wel hun biologische vader was. Prince zei: "Wat is het punt? Welk verschil maakt het?" Maar Paris is er zeker van dat Michael Jackson háár vader was. "Hij zal altijd mijn vader zijn, hij was het nooit niet en zal het ook nooit niet zijn. Mensen die hem echt kenden zeggen dat ze hem in mij zien, zo erg dat het soms zelfs eng is."

AP1984

Vermoord?

Over zijn dood is ze stellig. "Hij is vermoord, absoluut." Huisdokter Conrad Murray werd veroordeeld voor onopzettelijke doodslag en verdween voor vier jaar achter de tralies, maar volgens Paris is er meer aan de hand. "Op een bepaald moment zei mijn vader: "Ze gaan mij op een dag vermoorden". Alles wijst die kant uit. Het klinkt echt als een complottheorie, maar alle echte fans en de hele familie weet het: het was vooropgezet." 

Wie hem dood wilde? "Veel mensen", antwoordt ze kort. Ze wil wraak, of toch ten minste gerechtigheid. "Het is een schaakspel. En ik probeer het spel op een juiste manier te spelen."

Het hele interview kan u hier lezen.