Pascale Naessens: "Paul is mijn coach niet, Paul is mijn lief"

"Ik denk niet dat een mens geschikt is om alleen te leven", mijmert Pascale Naessens in de laatste aflevering van "Het huis". Hoewel ze al jaren gelukkig is met Paul Jambers, ging hun relatie niet altijd over rozen. "Ik had een goede fles wijn gekocht met het idee om er een punt achter te zetten. Maar onderweg dacht ik: "Het is mijn leven en ik zie die man graag".

Zelf is ze al jaren en jaren gelukkig met Paul Jambers. Toch kende haar relatie een hobbelige start, waarbij vooral haar omgeving niet al te begripvol reageerde. Iets wat ze lang verzwegen heeft voor hem, omdat ze niet wilde dat het een rol in hun relatie zou spelen.

"Ik herinner me dat ik op een bepaald moment dacht: "Het is misschien wel moeilijk." Ik had een goede fles wijn gekocht met het idee om er een punt achter te zetten. Maar onderweg dacht ik: "Het is mijn leven en ik zie die man graag". Dus heel de rit had ik zoiets van: "Natuurlijk, we gaan ervoor". Toen hij de deur opendeed, zei ik: "Hier is een fles wijn, we gaan klinken op de liefde"."

Intussen is het koppel al meer dan 22 jaar gelukkig samen. Over haar relatie vertelt Naessens zelf: "Paul is niet mijn coach, Paul is mijn lief. Ik vind zijn mening wel belangrijk. Als ik een tekst schrijf, laat ik hem als eerste door Paul nalezen. Ik ben nieuwsgierig wat hij ervan vindt."

"Paul kan mijn coach niet zijn, onmogelijk. Paul is mijn man, mijn lief, mijn beste vriend, maar niet mijn coach. Ik ga niet in bed met mijn coach he."

"Koken was bezigheidstherapie"

Wat ben jij? Met die vraag heeft Naessens een hele tijd geworsteld. Hoewel ze een tiental jaar gepresenteerd heeft bij VTM, vond ze presentatrice precies geen "echt beroep". "Toen ik de vraag eens kreeg in een winkeltje, antwoordde ik: "Ik ben auteur". En ik kwam thuis en zei: "Eindelijk heb ik een echt beroep". Dat voelde zo goed."

Hoewel ze nu een gevierd auteur van kookboeken is, bekent ze dat ze vooral kookt voor zichzelf. "Het was bezigheidstherapie voor mij, maar op een bepaald moment denk je: "Hmm, misschien kan ik hier iets mee doen. En dan begint de ambitie."  Ooit was zij mevrouw Jambers, maar die rol heeft ze kunnen omkeren.

Dat ze gepassioneerd is door koken, blijkt ook uit de overtuiging die ze aan de dag legt om haar levensstijl aan de man te brengen. Bij haar thuis staan ook dozen én dozen met haar eigen boeken. "Ik koop altijd minstens 100 boeken van mezelf. Ooit heeft Piet Huysentruyt gezegd: "Later zijn ze niet meer te krijgen en dan heb je er spijt van"."

"De tranen staan letterlijk in de keramiek"

Naessens krijgt een krop in de keel wanneer ze vertelt over haar overleden vader. "Ik heb de urne van mijn vader gedraaid en dat was het meest magische. De tranen staan letterlijk in de keramiek. Ik kreeg een extra dimensie: je bent heel gefocust, maar tegelijk ben je één brok emotie."

Haar vader was al eens eerder door het oog van de naald gekropen, en toen hij er toch doorkwam, wilde Naessens alles over hem weten. "Ik ben 4 à 5 keer met hem gaan eten. Ik denk dat ik hem daardoor op het einde ook beter kon loslaten."

"Ocharme Bruce Willis"

De leukste anekdote uit de laatste aflevering van "Het huis"? Dat moet het verhaal van Naessens over Bruce Willis zijn toen ze nog model was. "Bruce Willis nodigde ons uit om een glas te komen drinken bij hem. Wij wilden natuurlijk meegaan, maar de eerste ontgoocheling volgde snel: er stond een bus vol modellen, allemaal voor hem. En in het hotel smeten de modellen zich op hem. Ocharme Bruce Willis."