Peter Verhelst wint Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel

Peter Verhelst heeft de Herman de Coninckprijs gewonnen voor zijn dichtbundel "Zing zing". Hij krijgt 6.000 euro. Hannah van Binsbergen kreeg de prijs voor beste debuut.

Verhelst mocht vanavond het podium van de Arenbergschouwburg op om zijn prijs in ontvangst te nemen. De dichter was een van de vijf genomineerden en haalde het dus van Eva Gerlach ("Ontsnappingen"), Roland Jooris ("Bladgrond"), Hannah van Binsbergen ("Kwaad gesternte") en Nachoem M. Wijnberg ("Van groot belang"). Het is al de derde keer dat Verhelst de prijs krijgt.

Jury over "Zing zing"

"Een gulle bundel die de zintuigen overrompelt. In gulzige klanken en passionele beelden roept de dichter een vervreemdende wereld op die ondanks haar sprookjesachtige karakter nooit ver van de lezer afstaat. Verhelsts liefdesgedichten zullen veel lezers door elkaar schudden en beroeren zoals de liefde zelf. Wie deze bundel ten volle wil genieten, doet er goed aan de imperatieven uit de titel ter harte te nemen – de welluidende gedichten lenen zich er uitstekend voor."

Naast de professionele prijs kreeg de man vanavond ook de Publieksprijs voor het gedicht “Als je geen contact meer hebt met de dingen”. Het gedicht verschijnt op de Gedichtendagposter en is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende boekhandels op 26 januari, Gedichtendag.

De jury bekroonde daarnaast ook Hannah van Binsbergen met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut voor “Kwaad gesternte”.

De vakjury bestond uit voorzitter Jeroen Dera (letterkundige Radboud Universiteit Nijmegen), Hugo Brems (professor emeritus), Cathérine De Kock (journalist De Standaard), Laura de Coninck (journalist beeldend kunstenaar) en Saskia Scheltjens (Head research Rijksmuseum Amsterdam).