Russen, Turken en Iraniërs zijn het eens over bestand in Syrië

Rusland, Turkije en Iran zijn het eens geraakt over een controlemechanisme voor het bestand dat ze in de oorlog in Syrië willen handhaven. Toch is het niet duidelijk of de meeste Syrische rebellen daar ook voor te vinden zijn. Moskou, Ankara en Teheran hebben nochtans grote invloed op de strijdende partijen in Syrië.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De gesprekken vinden plaats in Astana, de hoofdstad van de Centraal-Aziatische republiek Kazachstan, een bondgenoot van Rusland. Het gaat om een diplomatiek offensief van Russen en Iraniërs enerzijds en NAVO-bondgenoot Turkije. Samen hebben die veel invloed op een groot aantal strijdende partijen in Syrië.

Rusland en Iran zijn trouwe bondgenoot van het regime van Bashar al-Assad hebben de Syrische dictator grotendeels gered door hun interventie in de oorlog; Rusland via luchtbombardementen en Iran veelal door de inzet van Revolutionaire Wachten of Pasdaran aan de kant van de troepen van Assad.

Die combinatie heeft het tij het voorbije jaar kunnen keren ten voordele van Assad die nu ongeveer de helft van het land controleert. Daarin liggen dan wel de grote steden Damascus, Hama, Homs, Latakia en sinds kort ook Aleppo, de grootste stad in het noorden van Syrië.

Turkije steunde jarenlang een amalgaam van Syrische rebellengroepen tegen Assad en lag daarbij vaak overhoop met Rusland. Sinds vorig jaar zijn de relaties tussen Moskou en Ankara gevoelig verbeterd, vooral omdat Rusland als eerste zijn steun uitsprak voor de Turkse president Tayyip Erdogan tijdens de mislukte staatsgreep tegen hem.

Nu de Syriërs zelf nog aan boord halen

De gesprekken in Astana verliepen dus onder auspiciën van Rusland, Turkije en Iran en hebben dus nu een bestand en een akkoord over de controle over dat bestand opgeleverd.

Het valt nu af te wachten hoe de strijdende partijen in Syrië daarop gaan reageren. In het verleden hebben die al vaker hun neus opgehaald voor in het buitenland afgesproken bestanden. Ook nu hebben noch het Syrische regime noch de rebellen zich duidelijk uitgesproken over wat hun broodheren in Astana beslist hebben.

De Russen, Turken en Iraniërs roepen de Syrische rebellengroepen wel op om hun wankele bondgenootschap met Fateh al-Sham (het vroegere Nusrat-front) op te zeggen. Die groep wordt beschouwd als de Syrische tak van de terreurgroep Al Qaeda. De andere terreurgroep IS is evenmin als Fatah al-Sham betrokken bij de onderhandelingen in Astana.