Meest recent

  SPD schuift Martin Schulz naar voor als kandidaat-kanselier

  In Duitsland schuift de sociaaldemocratische SPD Martin Schulz naar voor als haar kandidaat om bondskanselier te worden. Dat heeft partijvoorzitter Sigmar Gabriel bekendgemaakt. Tot vorige week was Schulz voorzitter van het Europees Parlement, maar hij is naar eigen zeggen opgestapt om zich op de Duitse politiek te concentreren.

  Martin Schulz

  Zelf is Sigmar Gabriel geen kandidaat-bondskanselier. Volgens de peilingen zou de SPD amper 20 procent van de stemmen halen, wat betekent dat hij kansloos is tegenover huidig kanselier Angela Merken (CDU), die er graag nog eens vier jaar als regeringsleider wil bij doen.

  Gabriel zou Frank-Walter Steinmeier willen opvolgen als minister van Buitenlandse Zaken en schuift Schulz naar voor als nieuwe "Nummer Eins". Tot nu toe gold hij als het absolute zwaargewicht van de SPD: hij is partijvoorzitter, vicebondskanselier en minister van Economie en Energie.

  Zelf geeft Gabriel toe dat Schulz het best geplaatst is om de SPD naar de verkiezingen van september te leiden. "Als ik mezelf naar voren zou schuiven, zou ik mislukken. En de SPD met mij", zegt hij.

  Steinmeier wordt getipt om binnen enkele weken tot president te worden  gekozen. Het is de bedoeling dat Gabriël hem dan opvolgt op de post van Buitenlandse Zaken. Staatssecretaris Brigitte Zypries zou de nieuwe minister van Economie worden.