Spicer reikt de media de hand: "Het is nooit onze intentie om te liegen"

Na de valse start afgelopen weekend heeft Sean Spicer, de nieuwe persvoorlichter van het Witte Huis, met zijn eerste volwaardige persconferentie de hand gereikt aan de media. Hij heeft op beleefde manier veel vragen beantwoord, maar blijft grotendeels bij zijn eerdere uitlatingen. "Het is nooit onze intentie om te liegen."

Sean Spicer excuseert zich niet voor zijn uitspraken van afgelopen weekend (zie onderaan). "We geven de feiten zoals ze op dat moment voor ons beschikbaar zijn", zegt hij over de foute cijfers die hij gaf over het aantal mensen dat op de inauguratiedag de metro nam in Washington DC. Daarnaast herhaalt hij dat er volgens hem nooit eerder zoveel mensen de inauguratie hebben mee gevolgd, omdat hij mensen die het van thuis uit hebben gevolgd meetelt. "Dat is ook wat ik afgelopen weekend heb gezegd. Ik snap niet hoe je het op een andere manier kunt interpreteren."

"We kunnen het soms oneens zijn over de feiten", zegt hij voorts. "Er zijn zeker dingen die we nog niet volledig begrijpen als ze naar buiten komen, maar het is alvast nooit onze intentie om te liegen." Spicer vergelijkt het met foute mediaberichtgeving: "Het gebeurt toch vaak dat jullie achteraf iets moeten rechtzetten. Jullie doen dat toch ook niet met de intentie om te liegen?"

Ondanks zijn intenties haalt Spicer nu en dan opnieuw "alternatieve feiten" aan tijdens de vragenronde. Zo stelt hij dat de protestactie de dag na de inauguratie niet zozeer tegen Trump was bedoeld en benadrukt hij dat de nieuwe president uit al zijn bedrijven is gestapt en daarvoor voldoende bewijzen heeft geleverd. De protesten zijn wel degelijk tegen Trump gekant en op bewijzen voor die uitstap is het nog steeds wachten.

AP

Naar het einde van de persconferentie vraagt een journalist waarom Spicer het een goed idee vond om afgelopen weekend zo hard door te gaan op de hoeveelheid volk dat naar Washington was afgezakt voor de inauguratie. "We waren de negatieve berichtgeving beu", zegt Spicer daarover. "Van het moment dat je de televisie opzet, is het een oneindige stroom aan negatieve berichtgeving."

"Al sinds hij zich kandidaat stelde voor de verkiezingen, doorheen de hele campagne en nu nog steeds krijgen we voortdurend te horen dat Trump het niet kan", zegt hij voorts. "Heeft u enig idee hoe demotiverend dat is voor hem en zijn team? Tuurlijk gaan we het soms fout doen, maar zeg het ook eens als het goed is. De inauguratie was wat ons betreft een positief moment, laat het dan ook zo in de media geportretteerd worden."

Geen al te beste eerste indruk

Sean Spicer heeft afgelopen weekend niet bepaald de beste eerste indruk gemaakt als kersverse woordvoerder van het Witte Huis van de Trump-administratie. Hij wilde bij zijn eerste persconferentie geen vragen aannemen en las geagiteerd een mededeling af. "Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, zowel persoonlijk als wereldwijd. Punt uit", klonk het toen foutief op de berichtgeving dat dat niet het geval was.

Spicer haalde in de korte mededeling de ene na de andere foute informatie aan. Vooral op sociale media werd Spicer door de inhoud, maar ook door de manier waarop hij het bracht, het mikpunt van protest en humor. Dat Kellyanne Conway, een adviseur van het Witte Huis, hem verdedigde door te stellen dat hij "geen leugens, maar alternatieve feiten" had gebruikt, deed zijn zaak weinig goeds.

Hoog tijd voor een nieuwe start, moet Spicer gisteren bij aanvang van de eerste persbriefing sinds afgelopen weekend gedacht hebben. Het is dan ook de eerste persconferentie die naam waardig: Spicer neemt uitgebreid de tijd om de vele vragen van de journalisten te beantwoorden en doet dat beleefd en grotendeels met de glimlach.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk de integrale persconferentie: