Vos: "Britse parlement zal "harde brexit" proberen te verzachten"

"Het Britse parlement zal de "harde brexit" die de regering voorstelt, proberen te verzachten", zegt Hendrik Vos, hoogleraar Europese politiek aan de UGent aan VRT Nieuws. De hoogste Britse rechtbank heeft vanmorgen beslist dat de regering niet zonder groen licht van het Britse parlement de procedure kan starten om uit de Europese Unie te stappen.

"Het al complexe dossier van de brexit (red. de uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie) is nog complexer geworden", zegt Hendrik Vos aan onze redactie. "Met de uitspraak van de rechtbank kan het parlement op zijn strepen gaan staan." Er was volgens Vos al veel verdeeldheid binnen de regering over hoe de brexit precies moet worden uitgevoerd. "Premier May was erin geslaagd om met een min of meer coherent standpunt te komen, maar nu moet ze ook nog het parlement meekrijgen."

De meeste Britse parlementsleden zijn koele minnaars van een brexit, al kunnen ze het referendum niet naast zich neerleggen. Hierdoor zijn de meeste parlementsleden volgens Vos voorstander van een zogenoemde "zachte brexit". "Een brexit waarbij er nog steeds nauwe banden zijn met de Europese Unie", legt de hoogleraar uit. "Terwijl May net het omgekeerde -een "harde brexit"- heeft voorgesteld, wat een veel fundamentelere breuk met Europa is." Vos verwacht daardoor dat het parlement gaat proberen de "harde brexit" van May te verzachten.

Vos verwacht wel dat de huidige planning behouden blijft. "Zowel het parlement als de regering hebben er geen baat bij om de onzekerheid voort te laten duren", zegt hij. "Ik vermoed dat maart, de deadline om de onderhandelingen met Europa te starten, zal worden gehaald." Al is het volgens de hoogleraar wel mogelijk dat de Britse verdeeldheid later tijdens de onderhandelingen door de Europese onderhandelaars wordt uitgespeeld. "Dat is het klassieke politieke spel."