"Grote Moskee Brussel besteedde 1,2 miljoen aan uitdragen ideologie"

Het Islamitisch Cultureel Centrum (ICC), met zijn zetel in de Grote Moskee van Brussel, heeft tussen 2012 en 2014 1,2 miljoen euro uitgegeven aan personeel voor "het uitdragen van zijn ideologie". Dat heeft administrateur-generaal Jaak Raes van de Staatsveiligheid vandaag gezegd in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.
BELGA
De Grote Moskee in Brussel (archief).

Het ICC is al vaak bestempeld als verspreider van het wahabisme, een erg fundamentalistische stroming binnen de islam die vooral in Saudi-Arabië beleden wordt.

Het centrum wordt in belangrijke mate gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië, via de Islamitische Wereldliga. De bestuurders van het ICC hebben ook allen banden met Saoedi-Arabië of zijn er zelfs gedomicilieerd.

Naast de 1,2 miljoen euro verdeelde het ICC volgens de Staatsveiligheid ook 600.000 euro onder de vorm van schenkingen aan personen en associaties die een "islamistische" visie propageren.

Gewelddadig radicalisme is echter nog een andere zaak. Na de aanslagen van Parijs had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de Staatsveiligheid om een rapport gevraagd over de Grote Moskee. De N-VA'er liet op basis daarvan vorig jaar al verstaan dat daarbij "geen groot probleem" van radicalisering is vastgesteld.

Garagemoskeeën

Raes gaf vandaag in de onderzoekscommissie aan dat radicalisering hoe dan ook "meestal niet in de moskee gebeurt". Wel wil hij de zogenaamde 'garagemoskeeën' nauwer in de gaten houden. "Wat daar gebeurt, dreigt aan de aandacht te ontsnappen. Dat zijn erg besloten milieus, waar je niet zomaar binnenraakt. Het aanwerven van heel gespecialiseerde mensen is daarom bijzonder belangrijk", zo zei hij.

"Maar we mogen ons ook niet blindstaren op enkel de niet-erkende moskeeën", beklemtoonde Raes nog. "We moeten en kunnen een ruimere werking garanderen. Denk aan bibliotheken, sportclubs en andere plaatsen waar de eerste tekenen van radicalisering zich voordoen."