"Ik heb beslist mijn smartphone te verkopen na ruzie met mijn vriendin"

Veel Vlamingen zijn zich wel degelijk bewust van hun, soms problematische, smartphonegebruik. Bij Studio Brussel liepen er vanochtend opvallend veel reacties binnen op de resultaten van de Digimeter, een onderzoek naar het mediagebruik in Vlaanderen. Luisteraars legden uit hoe zij op een andere manier proberen om te gaan met hun smartphone.

Dimitri: "Ik verkoop morgen mijn smartphone, omdat ik eigenlijk meer tijd spendeer aan mijn smartphone dan aan lezen of gewoon sociaal zijn met mensen. Ik zit liever op mijn gsm te staren, ik surf naar Facebook of zoek online andere dingen op. Vorige week heb ik ruzie gekregen met mijn vriendin omdat ze vond dat ik te veel op mijn gsm zit en daarom heb ik beslist dat ik opnieuw een oud model van Nokia (zonder smartphonefuncties, nvdr) ga nemen. 

Zo'n drie procent van de Vlaamse smartphonegebruikers heeft het afgelopen jaar hetzelfde gedaan als Dimitri en deed zijn smartphone de deur uit. 

Zo'n 28 procent van de Vlamingen geeft aan geen dag zonder sociale media te kunnen. Griet noemt zich een ex-verslaafde. Zij heeft de populaire sociaalnetwerksite Facebook van haar telefoon verwijderd. "Dat scheelt al zoveel in tijd. Je hebt gewoon veel meer tijd voor andere dingen. Je wil altijd naar iedereen en alles kijken. Ik zette er zelf niet zoveel meer op. Maar een maand geleden zei iemand tegen me: "Ik heb Facebook van mijn gsm gegooid." Griet was geïnspireerd en deed hetzelfde. "Mijn vrienden geloofden niet dat ik het zou kunnen. Ik spendeer mijn tijd nu wel aan bijvoorbeeld Instagram (een sociaal medium waarop foto's centraal staan, nvdr), maar meldingen van bepaalde apps heb ik uitgezet. Dan heb je zoveel tijd voor andere dingen." Afkickverschijnselen heeft Griet niet gehad. "Het wordt gewoon vervangen door zoveel andere toffe dingen."

Sommige mensen kiezen er ook heel bewust voor om hun smartphone opnieuw te verkopen en hem in te ruilen voor een standaard gsm. Het gaat om een kleine groep, die wel groter aan het worden is. Sara heeft zelfs heel bewust nooit een smartphone gekocht. "Ik vreesde al dat ik er te veel tijd aan zou besteden, dus ik heb er nooit eentje gekocht. Ik heb een gewone gsm, vergelijkbaar met een Nokia 3310 van vroeger. Dat gaat. Ik heb het ook nooit anders gekend. Mensen die wel een smartphone gehad hebben, moeten in eerste instantie gewoon een beetje hard zijn voor zichzelf."

Ook Valerie heeft geen smartphone: "Af en toe zie ik minder dingen op Facebook en ben ik minder mee. Ik heb al een jaar geen smartphone en mijn vrienden weten dat, dus de echt belangrijke dingen melden ze me wel via sms. Ik ben er ook trots op dat ik geen smartphone heb." 

Hans, een blinde luisteraar, liet dan weer weten dat voor hem de smartphone dé uitvinding van de voorbije 10 jaar is. "Het is in feite het allerbeste hulpmiddel sinds ik blind ben geworden zo’n 25 jaar geleden. Dankzij dat toestel zijn er een pak zaken toegankelijk geworden die voordien gewoon onmogelijk waren voor mij. Dat gaat van bloeddrukmeter, thermostaat thuis, lichten aan- en uitdoen, gps, boeken lezen, brieven inscannen en voorlezen, gewoon bellen naar al je contacten, en ga zo nog maar uren door. Ik zit wel op geen enkel sociaal medium. Gelukkig maar!"

Bij StuBru liepen er ook reacties binnen van mensen die op het werk hun smartphone in een locker steken, "dan kan je er niet mee bezig zijn". Andere simpele oplossingen om minder met de smartphone bezig te zijn, zijn de smartphone buiten de slaapkamer houden of hem tijdens een autorit buiten handbereik leggen. Luisteraar Bert gaf mee dat zijn smartphone momenteel stuk is en dat hij dat eigenlijk "fantastisch" vindt.