"La fille inconnue" genomineerd voor César

Krijgen de Césars, de belangrijkste Franse filmonderscheidingen die volgende maand worden uitgereikt, een Belgisch tintje? De kans zit erin, want "La fille inconnue" van de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne is genomineerd in de categorie beste buitenlandse film.
AP2014

"La fille inconnue", over een jonge, vrouwelijke huisarts die uit schuldgevoel op zoek gaat naar de identiteit van een dood meisje dat vergeefs bij haar kabinet had aangeklopt, is genomineerd in de categorie beste buitenlandse film. De film, die eerder in Cannes naast de hoofdprijs greep, moet het opnemen tegen o.m. "Toni Erdmann" en "Manchester by the sea".

"Elle", de Frans-Duitse film van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven - maar met een Belgisch tintje, want onder meer gesponsord door Proximus - was de Franse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film, maar haalde de shortlist uiteindelijk niet. De thriller, met Isabelle Huppert in de hoofdrol, is nu wel een van de grote kanshebbers voor beste Franse film.

Copyright © ©Sony Pictures/Everett Collection / Everett Collection

De 63-jarige Huppert (foto boven) maakt twee keer kans om in de prijzen te vallen, want ze is ook genomineerd in de categorie beste actrice, naast o.m. Marion Cotillard, zangeres Soko en de Deense actrice Sidse Babette Knudsen, bij ons vooral bekend als Brigitte Nyborg uit "Borgen". Huppert won overigens eerder deze maand in Los Angeles al de Golden Globe voor beste actrice voor haar vertolking in "Elle".

Opvallend, tot slot, is de nominatie voor Lilly Rose Depp, de 17-jarige dochter van Johnny Depp en Vanessa Paradis, voor beste vrouwelijke nieuwkomer voor haar rol in "Planetarium" van Rebecca Zlotowski.

Beslissing Polanski "onbetwistbaar"

De Académie des Arts et Techniques du Cinéma maakte de nominaties naar goede gewoonte bekend in de Parijse bistro Fouquet's. Alain Terzian, de voorzitter van de Academie, verwees nog even naar de heisa rond de Pools-Franse regisseur Roman Polanski die gisteren afzag van het voorzitterschap van het Gala van de Césars.

De 83-jarige regisseur gaf toe aan de druk van feministische organisaties die luid geprotesteerd hadden tegen zijn aanstelling als voorzitter. Polanski wordt nog steeds verdacht van de aanranding van een minderjarige zowat 40 jaar geleden in de VS.

"Het was een onweerlegbare keuze", zei Terzian daarover. "Hij heeft de soevereine beslissing genomen om het daarbij te laten. Voor de rest mag iedereen erover denken wat hij wil."

Terzian zei dat Polanski, die sinds jaar en dag in Frankrijk woont, "wereldwijd een van de grootste figuren van de cinema was en als dusdanig ook erkend wordt". Hij is niet van plan om een opvolger voor Polanski aan te duiden. Het 42e gala van de Césars vindt plaats op 24 februari in Parijs, weliswaar dus zonder galavoorzitter.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De belangrijkste nominaties op een rijtje

Beste vrouwelijke nieuwkomer:

 • Oulaya Amamra, "Divines"
 • Paula Beer, "Frantz"
 • Lilly Rose Depp, "Planetarium"
 • Noémie Merlant, "Le ciel attendra"

 

Beste animatiefilm:

 • "La jeune fille sans mains", Sébastien Laudenbach
 • "Ma vie de courgette", Claude Barras
 • "La tortue rouge", Michael Dudok de Wit

 

Beste fotografie:

 • "Elle"
 • "Frantz"
 • "Les innocentes"
 • "Ma loute"
 • "Mal de pierre"

 

Beste debuutfilm:

 • "Cigarettes et chocolat chaud", Sophie Reine
 • "La danseuse", Stéphanie Di Giusto
 • "Diamant noir", Arthur Harari
 • "Divines", Houda Benyamina
 • "Rosalie Blum", Julien Rappeneau

 

Beste actrice:

 • Marion Cotillard ("Mal de pierres")
 • Isabelle Huppert ("Elle")
 • Virginie Efira ("Victoria")
 • Judith Chemla ("Une vie")
 • Marina Foïs ("Irréprochable")
 • Sidse Babett Knudsen ("La fille de Brest")
 • Soko ("La danseuse")

 

Beste acteur:

 • François Cluzet, "Médecin de campagne"
 • Pierre Deladonchamps, "Le fils de Jean"
 • Nicolas Duvauchelle, "Je ne suis pas un salaud"
 • Fabrice Luchini, "Ma loute"
 • Pierre Niney, "Frantz"
 • Omar Sy, "Chocolat"
 • Gaspard Ulliel, "La danseuse"

 

Beste buitenlandse film:

 • "Aquarius", Kleber Mendonça Filho (BRA)
 • "Baccalauréat", Cristian Mungiu (RO, FR)
 • "La fille inconnue", Jean-Pierre en Luc Dardenne (B)
 • "Juste la fin du monde", Xavier Dolan (CA, FR)
 • "I, Daniel Blake", Ken Loach (VK, FR)
 • "Toni Erdmann", Maren Ade (D, A)
 • "Manchester by the sea", Kenneth Lonergan (VS)

 

Beste film:

 • "Divines", Houda Benyamina
 • "Elle", Paul Verhoeven
 • "Frantz", François Ozon
 • "Les innocentes", Anne Fontaine
 • "Ma loute", Bruno Dumont
 • "Mal de pierre", Nicole Garcia
 • "Victoria", Justine Triet