Al ruim 240 mensen neergeschoten in Chicago sinds 1 januari

Deze maand alleen al zijn al 243 mensen neergeschoten in Chicago. In de derde grootste stad van de Verenigde Staten lijkt het wapengeweld steeds meer uit de hand te lopen. President Trump overweegt om de FBI te sturen om orde op zaken te stellen.
(archiefbeeld)

De situatie in de hoofdstad van de staat Illinois -en de thuisstad van vorig president Barack Obama- loopt er al meer dan een jaar uit de hand. Sinds 1 januari 2017 zijn al 243 mensen neergeschoten in de stad, tientallen mensen hebben dat niet overleefd (cijfers tot en met 24/1 Chicago Tribune). In heel 2016 zijn 4.368 neergeschoten in de stad, alles samen zijn toen 762 mensen om het leven gekomen bij wapengeweld. Dat is een verdubbeling met het jaar ervoor. Trump laat op Twitter weten dat hij wil dat de situatie er snel onder controle komt, omdat hij anders de FBI stuurt.

Chicago is de derde grootste stad van de Verenigde Staten na New York en Los Angeles, maar doet het -zeker de laatste jaren- een pak slechter dan die twee steden. In Chicago zijn bijna 30 moorden per 100.000 inwoners (cijfers CNN, 2016), in LA is dat minder dan 10, in New York minder dan 5. Chicago is overigens -in vergelijking met het inwonersaantal- niet de gevaarlijkste stad van de VS. Saint Louis gaat met die dubieuze eer lopen met bijna 60 moorden per 100.000 inwoners. Die stad in Missouri wordt onmiddellijk gevolgd door Detroit en New Orleans waar telkens een 40-tal moorden zijn per 100.000 inwoners.

Ter vergelijking: gemiddeld over de hele Verenigde Staten worden zo'n 5 moorden gepleegd per 100.000 inwoners (cijfers VN, 2014). In buurland Canada is dat een pak lager met amper 1,5 moorden per 100.000 inwoners. Bij ons in België zijn gemiddeld zo'n 2 moorden per 100.000 inwoners.

"Terzake" nam vorige week poolshoogte in Chicago