Crevits wil 22 uur lesgeven als standaard in secundair onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelt voor om alle leerkrachten in het secundair onderwijs 22 uur per week te laten lesgeven. Dat voorstel maakt deel uit van een hele reeks maatregelen die ze aan de sociale partners heeft voorgesteld en die tot doel hebben de job van leraar weer aantrekkelijk te maken. De vakbonden reageren met gemengde gevoelens.

Het aantal uren dat een leerkracht lesgeeft, hangt momenteel af van de graad waar hij of zij voor de klas staat. Voor de eerste graad is dat 22 uur, voor de tweede 21 en voor de derde 20. Crevits wil dat nu op 22 uur voor alle leerkrachten brengen.

De maatregel zal volgens Crevits zo'n 150 miljoen euro opbrengen, en ze wil dat geld investeren in jonge leerkrachten. Zij zouden meer werkzekerheid krijgen en beter ondersteund worden. Voor de oudere leerkrachten zou er aandacht zijn om het werk werkbaar te houden.

De vakbonden zijn gecharmeerd door de maatregelen, maar vinden het niet oké dat die betaald moeten worden door de leerkrachten zelf. "Voor het VSOA-onderwijs vind ik dat enorm moeilijk", zegt Marnix Heyndrickx van de liberale onderwijsbond. De vakbonden gaan nu hun achterban raadplegen.

Crevits benadrukt dat het gaat om een pakket van voorstellen dat op 14 februari nog verder zal worden besproken.

Meest gelezen