Danny Pieters (N-VA): "Niet besparen in sociale zekerheid om gat begroting te dichten"

N-VA-politicus Danny Pieters vindt dat het "hoog tijd" is om een toekomstperspectief uit te dokteren voor onze sociale zekerheid. Dat zegt hij in een interview met Knack. De "koterij" van het huidige systeem leidt ertoe dat besparingen nu zonder visie gebeuren, vindt de oud-Senaatsvoorzitter. Pieters vindt bijvoorbeeld dat besparingen in de sociale zekerheid niet moeten dienen om het gat in de begroting dicht te rijden.

Verder besparen in de sociale zekerheid. Het is steeds het credo van N-VA-voorzitter Bart De Wever in de begrotingskwesties. Zijn partijgenoot - en specialist sociale zekerheid - Danny Pieters vindt ook dat er besparingen in de sociale zekerheid mogelijk zijn. "Maar of dat moet gebeuren om het gat in de begroting dicht te rijden, is een andere vraag."

"De sociale zekerheid moet evolueren naar een systeem dat zichzelf bedruipt, zodat men niet altijd moet gaan bedelen om de tekorten te laten aanzuiveren uit de begroting. Dan zijn we van die discussie af", legt Pieters uit in "De ochtend" op Radio 1.

"Te veel accent op armoedebestrijding"

Meer fundamenteel vindt de professor sociale zekerheid (KU Leuven) dat er dringend nood is aan een nieuwe visie op onze sociale zekerheid. Volgens Pieters beantwoordt het huidige systeem niet meer aan de behoeften van vandaag, en is het ook uit evenwicht geraakt.

"Over de laatste decennia is de sociale zekerheid vervallen tot een soort armoedebestrijding met heel wat minima en vrijstellingen. Armoedebestrijding is belangrijk, maar dat is het niet alleen. Je moet aan de grootste groepen in onze bevolking ook zekerheid kunnen bieden dat ze zich geen zorgen moeten maken als ze ouder worden of ziek vallen."

Als dat niet gebeurt, dreig je de steun voor de sociale zekerheid bij de middengroepen te verliezen en nemen de mensen hun toevlucht tot verzekeringssystemen buiten het wettelijke systeem, vreest Pieters. "Vanuit de particuliere sector is men dan ook niet gebrand op een levenskrachtige sociale zekerheid, want er zijn een aantal producten in de markt die dat proberen aan te vullen, maar dan zonder solidariteit. Ik geloof in de wettelijke sociale zekerheid."

"Politici hebben schrik van het ongemak"

En dus is het volgens Danny Pieters hoog tijd dat een aantal mensen gaan samenzitten om een "atletische sociale zekerheid" van de toekomst uit te werken. "Dan kan je zien of besparingen of andere maatregelen die vandaag worden doorgevoerd in dat perspectief staan. Vandaag kan je dat niet, want je weet niet waar je naartoe gaat."

Natuurlijk zit de partij van Pieters in de regering, en zou die daar werk van kunnen maken. "Maar waar wachten álle partijen op?", vraagt Pieters zich af. "Eén partij gaat dat niet kunnen oplossen. We moeten met een aantal experts samenzitten en Kamerbreed een consensus vinden."

Dat er maar weinig politieke animo is voor zo'n diepe reflectie over de sociale zekerheid, heeft volgens Pieters te maken met de "koterij" van het huidige systeem. "Als je dat grondig wil saneren, gaat dat ongemak meebrengen. Men heeft schrik van dat ongemak, een politicus moet natuurlijk herkozen worden en dan is het gemakkelijker om vandaag vriendelijk te zijn voor je kiespubliek dan om nu moeilijke beslissingen te nemen."

"Eigenlijk hebben we een staatsman nodig om dat debat vorm te geven. Iemand van het kaliber van Jean-Luc Dehaene", tekent de N-VA-politicus op in Knack. Op de vraag of dat Bart De Wever kan zijn, antwoordt Pieters. "Ik weet niet of we dat nu aan een burgemeester moeten vragen."