De Dow Jones-index springt eindelijk boven de 20.000 punten

Het zat er al weken aan te komen, maar nu is het zo ver: de Dow Jones, de belangrijkste beursindex in de Verenigde Staten, is nu toch boven de symbolische grens van 20.000 punten gekomen. Dat is een absoluut record en de bekroning van een "rally" die begonnen is met de verkiezing van Donald Trump. De hamvraag is: wat nu?
AP2011

Eind december flirtte de Dow Jones Industrial Average (DJIA) al even met de limiet van 20.000 punten, maar telkens lukte het net niet. Vanmiddag was dat wel zo: de stijging is met 0,5% niet spectaculair, maar genoeg om de psychologische kaap met de ronde cijfers te ronden.

Een jaar geleden stond de index van Wall Street nog ergens rond 16.000 punten om dan vanaf maart geleidelijk te stijgen. Het Britse referendum over de brexit was in juni eventjes aanleiding tot paniek, maar kort daarop herpakte de index zich.

De verkiezing van de Republikeinse zakenman Donald J. Trump tot president van de Verenigde Staten leidde tot een zelden geziene opstoot op de beurzen. De vreugde over Trump is een gevolg van diens plannen voor grote investeringen in infrastructuur, de hoop op deregulering en een meer zakenvriendelijk beleid en belastingverlagingen.

AP2012

Republikeinse "boost" voor de aandelenkoersen

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg is de "rally" in de eerste zes weken na de verkiezing van Trump de grootste ooit van gelijk welke president sinds 1900. Trump doet zo beter dan Calvin Coolidge (1924), William McKinley (1900), George W. Bush (2004), Herbert Hoover (1928), Dwight Eisenhower (1952), William Taft (1908) en Richard Nixon (1972). Toeval of niet, dat waren allen Republikeinen.

Vooral financiële koersen maakten een sprong

De stijging van de Dow Jones -net zoals de andere indexen in New York zoals de Nasdaq en de S&P500- is bovendien de bekroning van een opwaartse beweging die in 2010 begonnen is, toen de beleggers zich leken te herstellen van de schok van de "Great Recession". Het ging aanvankelijk om een inhaalbeweging na de forse koersval na de bankencrisis van 2008, maar spoedig werd het een "bull run" of stierenren. De stier staat op Wall Street symbool voor stijgende beurzen.

De "Trump rally" die zich heeft ingezet na de verkiezing van de flamboyante zakenman tot president in november, werd echter vooral geleid door financiële aandelen en dan vooral van grote banken zoals JP Morgan Chase & Co. en Goldman Sachs. Ook private verzekeraars wrijven zich in de handen nu de nieuwe regering de publieke inmenging in de gezondheidszorg wil terugdringen door het schrappen van "Obamacare". 

Wat u van mij natuurlijk wel graag wil lezen, is wat er nu gaat gebeuren en hoelang die rally nog gaat duren. Natuurlijk weet niemand dat, ook de analisten op Wall Street niet.

Wel hebben de voorbije 90 dagen meer dan 2.000 miljard dollar van investeerders hun weg gevonden naar aandelen, dat is opvallend veel. Ooit moet die brandstof opraken. Bovendien moet Trump nu echt gaan regeren en dan is het uitkijken hoelang de wittebroodsweken duren. Het is evenzeer uitkijken hoe de beleggers gaan reageren op dreigende protectionistische taal van de nieuwe regering in de VS.

De Dow schiet voorbij de 20.000 punten, Michaël van Drogenbroeck legt uit