Dr. Oetker geeft roofkunst aan Joodse erfgenamen terug

Dr. Oetker gaat een schilderij van Antoon van Dyck teruggeven aan de erfgenamen van Jacques Goudstikker. Hij was een Joodse kunsthandelaar uit Amsterdam, die het werk in 1940 onder dwang aan de nazi's verkocht.

"Portret van Adriaen Moens." Dat schilderij van Van Dyck uit 1628 in de collectie van Dr. Oetker keert binnenkort naar zijn rechtmatige eigenaar terug. De producent van onder meer muesli, pizza en cakemix doet dat, nadat uit eigen onderzoek was gebleken dat het werk tijdens WO II op twijfelachtige wijze van een Joodse kunsthandelaar was ontfutseld.

Die kunsthandelaar, dat was Jacques Goudstikker. Hij was een Jood uit Amsterdam. Toen hij en zijn familie in 1940 op de vlucht sloegen, kocht niemand minder dan Hermann Göring "Portret van Adriaen Moens" voor een veel te lage prijs op.

Na WO II kwam het werk in handen van de Nederlandse regering. Die verkocht het aan een kunsthandelaar in Londen. Het was daar dat Rudolf August Oetker het in 1956 op de kop tikte. Hij was een van de toplui van het bedrijf Dr. Oetker. Hij stierf in 2007.

Doorlichting

Vorig jaar kondigde Dr. Oetker aan dat het de volledige kunstcollectie van het bedrijf zou doorlichten om de oorsprong van alle werken na te gaan. Het is in dit kader dat Dr. Oetker "Portret van Adriaen Moens" (zie afbeelding onder) nu aan de erfgenamen van Goudstikker teruggeeft.

Het is al het tweede werk dat Dr. Oetker op korte tijd aan de rechtmatige eigenaar restitueert. Begin deze maand gaf het "Kinderreidans" van Hans Thoma terug aan de erfgenamen van Hedwig Ullmann. Hij verkocht het werk eveneens onder dwang aan de nazi's toen hij in 1938 moest vluchten. Het belandde in de collectie van Dr. Oetker toen Rudolf August Oetker het in 1954 op een veiling kocht.