Europa wil vluchtelingenstroom vanuit Libië droogleggen

De Europese Commissie wil maatregelen nemen om de migratie vanuit Libië naar Europa tegen te houden. Ze trekt extra geld uit voor meer bewaking op land en zee, en voor de opvang van vluchtelingen ter plaatse.

Sinds het akkoord tussen de EU en Turkije, en het afsluiten van de zogenoemde Balkanroute is de vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland zo goed als stilgevallen. De route over het centrale deel van de Middellandse Zee, van Libië naar Italië, is wel nog open. Vorig jaar zijn 181.000 vluchtelingen in Italië aangekomen en zijn er naar schatting zo'n 4.500 mensen verdronken tijdens de risicovolle oversteek van de Middellandse Zee.

"Een wondermiddel bestaat niet, maar we kunnen wel iets doen om de mensonwaardige smokkel tegen te gaan", zegt Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Toch komt Europa met extra geld over de brug voor de bewaking van de Libische grenzen, zowel ter land als ter zee, en voor de vluchtelingenopvang ter plaatse, die erg te wensen over laat. Het gaat om een bedrag van 3,2 miljoen euro. Daarnaast rekent de Commissie erop nog eens 200 miljoen te kunnen ophalen bij de verschillende lidstaten.

Daarnaast dringt Europa erop aan dat de landen ten zuiden van Libië meer doen om vluchtelingen tegen te houden voor ze beginnen aan hun tocht noordwaarts, door de Libische woestijn.

De EU wil ook werken aan een stabieler Libië, waar sinds de val van het regime van Moe'ammar al-Khaddafi niet langer sprake is van enig centraal gezag. Volgende week wordt over de kwestie een Europese top gehouden in Malta. Dat land neemt momenteel het voorzitterschap van de EU waar.

Volgens de Maltese premier Joseph Muscat dreigt Europa volgende lente opnieuw met een vluchtelingenstroom zonder voorgaande te worden geconfronteerd. Muscat weet waarover hij spreekt, want Malta ligt ten zuiden van Italië. In de laatste drie maanden van vorig jaar kreeg de eilandstaat 25.671 vluchtelingen over de vloer.

Meest gelezen