Francken: "Ex-baas repatriëringsdienst levert nu professioneel werk op mijn kabinet"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft achter zijn kabinetsmedewerker staan die wordt genoemd in de zaak rond het wangedrag bij de politiedienst die repatriëringen doet. "De man doet zijn werk op mijn kabinet op een zeer professionele manier", klinkt het.

De betrokken man stond jarenlang aan het hoofd van de politieafdeling die mensen zonder papieren escorteert bij hun repatriëring. Twee audits kaarten wanpraktijken bij die dienst aan, en de ex-chef wordt in het rapport van 2006 slecht leiderschap en gebrekkige communicatie verweten.

Die man werkt nu al drie jaar als adviseur voor het terugkeerbeleid op het kabinet van Francken. Volgens de staatssecretaris levert hij goed werk. "Hij werkt op mijn kabinet op een zeer professionele manier. Al de rest moet worden onderzocht. Maar hij is nu al drie jaar weg bij de politie, en hij heeft daar nooit een sanctie gehad."

Catherine De Bolle, het algemene hoofd van de federale politie, heeft gisteren een vooronderzoek gevraagd naar de wanpraktijken bij de dienst repatriëringen. Dat vooronderzoek moet de verhalen, namen en feiten uit de audit concreet maken. Op basis daarvan kunnen er dan eventueel maatregelen worden genomen.

Volgens Francken moeten de zaken waarvan sprake worden onderzocht. "Maar wat onderbelicht is gebleven, is dat de audit meermaals zegt dat die repatriëringen op een humane en professionele manier gebeuren."

Meest gelezen