Grootmeester van Orde van Malta neemt ontslag na geschil met Vaticaan

De Grootmeester van de Orde van Malta, Matthew Festing, is ingegaan op de vraag van paus Franciscus om op te stappen. Dat is vernomen bij de orde. De Orde van Malta is een van de oudste nog bestaande ridderordes en dateert uit de tijd van de kruisvaarders.
AFP or licensors

"Dinsdagnamiddag is de Grootmeester op audiëntie geweest bij de paus, die hem gevraagd heeft om ontslag te nemen. De Grootmeester heeft het aanvaard", zo luidt het. De Brit Matthew Festing, die in principe voor het leven benoemd was, moet zijn raad nog samenroepen om het ontslag te officialiseren.

Tussen Festing en het Vaticaan woedde al een tijdlang een geschil, na het ontslag van de Duitser Albrecht von Boeselager, de nummer drie van de Orde van Malta. De man werd ontslagen na een schandaal over de verdeling van condooms in Myanmar door de liefdadigheidstak van de Orde.

Maar Boeselager zei niet op de hoogte te zijn geweest van dat programma en het stopgezet te hebben eens hij van het bestaan ervan wist. Het Vaticaan wilde een onderzoek voeren naar het ontslag van de Duitser en Festing weigerde daaraan mee te werken.