Hoofdredacteur Britse Vogue houdt er na 25 jaar mee op

Alexandra Shulman, de hoofdredactrice van de Britse editie van Vogue, zet na 25 jaar een punt achter haar carrière. Shulman slaagde erin de oplage van het blad naar ongeziene hoogten te brengen, maar zegt dat ze nu "een ander leven wil ervaren". Uitgever Condé Nast heeft niets dan lof voor Shulman, "de langst dienende en meest succesvolle hoofdredacteur in de 100-jarige geschiedenis van het blad".

Als hoofdredacteur van het trendsettende magazine Vogue UK had Shulman jarenlang een grote invloed op de Britse mode.

Ze ontdekte en steunde verschillende jonge Britse schrijvers en ontwerpers. Maar ze kon ook erg kritisch zijn voor de sector, zo gaf ze in het verleden vaak commentaar op modeontwerpers die extreem magere modellen inzetten tijdens hun shows.

In juni van vorig jaar vierde Vogue zijn 100e verjaardag met een speciaal nummer met Catherine Middleton, de hertogin van Cambridge én echtgenote van prins William, op de cover. Naar aanleiding van het jubileumjaar wijdde de BBC ook een reportagereeks aan het magazine.

"Het was erg moeilijk om een rationele reden te vinden om deze job - ongetwijfeld een van de meest fascinerende en dankbare die er zijn - te verlaten", zegt Shulman over haar vertrek, "maar vorige herfst besefte ik opeens hoezeer ik een ander leven wou ervaren. Ik kijk uit naar een toekomst los van Vogue".

Shulman verlaat deze zomer haar stoel in Condé Nast House, in de buurt van Oxford Circus. Het is nog niet duidelijk wie haar zal opvolgen.