Is een prins-zonder-dotatie een betere prins? - Sandra Cardoen

Prins Laurent (53) is op het matje geroepen door premier Charles Michel na een ontmoeting met een buitenlandse politicus en enkele straffe uitspraken eind vorig jaar. Als hij nog eens een incident veroorzaakt, zal zijn dotatie herbekeken worden. Vraag is of Laurent zijn laatste kans daadwerkelijk zal grijpen, of niet.
labels
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina
DPA/Reporters

Sandra Cardoen (@SandraCardoen) is redacteur en royaltywatcher bij deredactie.be

Geld is een gevoelig punt

Prins Laurent en in het gareel lopen, het is een moeilijke relatie. Toch hangt er nu veel vanaf: zijn dotatie van om en bij de 300.000 euro namelijk. Die dotatie krijgt hij intussen al 15 jaar, pas sinds 2013 betaalt hij er belastingen op. Van het bedrag komt 90.000 euro op de persoonlijke conto van prins Laurent. Dat is ongeveer zo'n 7.500 euro bruto per maand. 220.000 euro is bedoeld voor werkingskosten. Mocht Laurent die som zien verminderen of zelfs helemaal zien verdwijnen, zal dat pijn doen.

Bij de Coburgers ligt geld gevoelig. Kijk maar naar koning Albert. Hij is niet tevreden met zijn "pensioen" van 923.000 euro. Voormalig premier Di Rupo onthulde dat vorige zomer. Aan Albert was méér beloofd - in de orde van het bedrag van de Nederlandse prinses Beatrix, om en bij de 1,4 miljoen - voor zijn verdiensten als koning. Maar dat vond niet iedereen in de regering kunnen. In 2013 schreven Le Soir en De Standaard zelfs dat de koning aan de regering had gevraagd om enkele kosten te dragen, zoals de verwarming van Kasteel Belvédère en de brandstof van het koninklijke jacht.

Ook Laurent is al eens creatief met cijfers. Zo raakte hij in 2015 in opspraak omdat hij privé-uitgaven als beroepskosten had ingediend. Het ging onder meer om kassabonnen van de supermarkt, de factuur van een skivakantie en de schoolrekening van zijn drie kinderen. Hij betaalde uiteindelijk 16.000 euro terug aan de Belgische staat.

Zelfs zonder dotatie kan Laurent wegen op de monarchie

Wat als de dotatie van de prins daadwerkelijk wordt afgenomen? Of zoals prins Karel ooit deed: Laurent afstand doet van zijn dotatie? Dan moet hij geen openbaar ambt meer uitoefenen en dat geeft hem in zekere zin meer bewegingsvrijheid. "Maar hij blijft hoe dan ook prins van België. Dat kan in lengte van jaren gaan wegen op de monarchie, het koningshuis", stelde historicus en koningskenner Mark Van den Wijngaert in "Terzake" al, na Laurents omstreden Congo-reis.

Wellicht zou prins Laurent zich zonder dotatie -hij moet het dan zelf zien te rooien- in het bedrijfsleven storten. Dat gaf ook kenner bij VRT Nieuws Flip Feyten in "De afspraak" aan: "Prins Laurent wil méér dan lintjes knippen. Die man is 53, hij wil iets doen, hij wil ondernemen." Maar of dat wel een goed idee is, laat Feyten in het midden. "Als je bekijkt wat hij al gedaan heeft: dat zijn geen winstgevende projecten, er is dikwijls sprake van chaotische bedrijfsvoering, rare contacten, onvoorspelbare reacties, enz." Met andere woorden: Laurent scoort geen zakelijke successen met zijn vzw's.

Ook zou het probleem van belangenvermenging kunnen optreden. Het is een utopie om te geloven dat alles wat een prins-zonder-dotatie zou doen, niet met een vergrootglas zou worden gevolgd. Elk detail straalt sowieso af op het koningshuis.

Hem juist daarom wél een dotatie geven?

Als het ondernemerschap niets voor Laurent is, wil dat niet zeggen dat er geen andere opties zijn. Een dotatie hoor je niet te krijgen omdat het zonder dotatie niet zou werken. Zo verdient prins Lorenz, de echtgenoot van prinses Astrid, erg goed zijn boterham. Hij is een van de eigenaars van Gutzwiller & Cie in Bazel (Zwitserland), een exclusieve privébank. Zoon Amedeo gaat er ook aan de slag.

Echt financiële studies heeft Laurent niet gevolgd. De prins genoot een militaire vorming na de middelbare school (hij is helikopterpiloot en heeft de titel van Luiternant-ter-zee). Daarna liep hij stage bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), bij de Wereldbank, en bij de Verenigde Naties waar hij programma’s voor ontwikkeling en leefmilieu opvolgde.

Mogelijk zal Claire dan ook de handen uit de mouwen mogen steken. Zij werkte tot haar huwelijk als landmeter en focuste nadien op het moederschap. Louise, Nicolas en Aymeric zijn echter al prille tieners. Misschien dat zonder dotatie het prinselijke paar net zoals Jan Mondaal als tweeverdieners aan de slag kan, en de vinger beter op de knip houdt.

Maar zoals altijd bij Laurent: hij bedoelt het vaak goed, maar het draait telkens anders uit.